Екадаши е! Време за пречистване и отслабване

Екадаши

Според древните индийски вярвания във всеки лунен месец има два много специални дни, в които човек може да се избави от лошата карма, да подсили имунитета си и дори да отслабне чрез пост или пълно гладуване. Те се наричат Екадаши (думата означава единадесет) и са единадесетият ден след новолунието и единадесетият ден след пълнолунието.

Преди да се подложите на въздържание обаче, трябва да имате предвид някои особености. Добре е постът да не се прави рязко. За целта още ден преди същинския пост не бива да се консумират меса, сирена, кашкавали. А след обяд да се намали количеството на приетата храна.

В същинския Екадаши пък постещият трябва да се откаже от всякаква храна и дори от вода. За да се завърши правилно постът, в деня след Екадаши трябва да започне захранване с мляко и ориз и с всеки следващ ден постепенно да се включват в менюто различни други храни, включително месо и риба.

Ако решите да се придържате към Екадаши, най-добър ефект бихте постигнали, ако се подложите на гладуване и се откажете от водата. Тъй като пълното лишаване от храна и вода е невъзможно за мнозина, е позволено по време на Екадаши да се приемат плодове (по възможност в течно състояние), вода и мляко. Останалите твърди хранителни продукти обаче не се допускат.

Смутита

И още нещо. За да пречистите не само тялото, но и ума си, използвайте дните Екадаши за молитви, йога, медитация и усамотяване. Постът би бил успешен само ако останете напълно спокойни и не допускате никакви отрицателни помисли в съзнанието си.

Ето и кога са дните Екадаши през 2017 година:

Януари – 8-ми и 23-ти

Февруари – 7-ми и 22-ри

Март – 8-ми и 24-ти

Април – 7-ми и 22-ри

Май – 6-ти и 22-ри

Юни – 5-ти и 20-ти

Юли – 5-ти и 19-ти

Август – 3-ти и 18-ти

Септември – 2-ри и 16-ти

Октомври – 1-ви, 15-ти и 31-ви

Ноември – 14-ти и 30-ти

Декември – 14-ти и 29-ти

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати