Само с редовни упражнения ще се предпазите от Алцхаймер

Спорт

За да се усили мозъчната функция и да се увеличи паметта при възрастните хора, е важно те да се поддържат във форма чрез редовна физическа активност като ходене, джогинг, плуване или танци. Проблемите с мозъчната функция и паметта са отличителните белези на болестта на Алцхаймер.

Твърдението е част от ново проучване, свързано с промените в мозъчната активност, идващи с напредването на възрастта. Производителността на паметта и мозъчната активност до голяма степен зависят от физическото ниво на индивида, казват учените от Бостънския университет.

В своето изследване експертите забелязали, че възрастните, които се упражняват, имат добри нива на сърдечна дейност, което, от своя страна, подобрява производителността на паметта и увеличава мозъчната активност в сравнение с тези с ниска степен на физическа активност.

Започването на редовни упражнения независимо от възрастта може не само да доведе до по-очевидните физически предимства, но и да допринесе за производителността на паметта и мозъчната функция, казва Скот Хейс, ръководител на екипа от учени, провели изследването.

За да докаже тезите си, екипът му изследвал здрави млади хора (на възраст 18-31 години) и възрастни (55-74 години). Всички участници ходели и тичали на бягаща пътечка, докато изследователите оценявали техните кардиовъзбуждащи способности.

По-възрастните, които са постигнали високи резултати на тестовете за кардиовъзпалителни процеси, имали и по-добри резултати в задачите, оценяващи паметта им, за разлика от техните връстници, които не били толкова активни и се затруднявали от физическите упражнения.

Упражнения

По-старите хора, които не се упражнявали, имали проблеми с помненето на имена и лица на непознати хора, които учените им показвали. Те показали намалена мозъчна активност в сравнение с активните си връстници.

Заключението на учените е, че фитнесът може да допринесе за поддържането на мозъка здрав и активен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти