Храните, които ще ни дадат пълна доза енергия за целия ден

бананите са храна, даваща допълнителна доза енергия

Имали ли сте чувството още в началото на деня (особено ако е понеделник), че вече сте работили цяла седмица и ви е необходима почивка. Да, не сте сами, много хора се чувстват уморени, без да има видима причина за това. Не е задължително това да се дължи на плашещо медицинско състояние. Просто липсата на енергия може да повлияе на ежедневните ви дейности и да ви направи по-малко продуктивни.

Факт е, че видът и количеството храна, която ядете, играе съществена роля при определянето на енергийните нива през деня. Въпреки че всички храни дават енергия, някои от тях съдържат хранителни вещества, които могат да ви помогнат да увеличите енергийните си нива и да поддържате бдителността и фокуса си през целия ден.

Чудесен пример за това са бананите. Те са една от най-добрите храни, даващи бонус енергия. Вкусните плодове са отличен източник на въглехидрати, калий и витамин В6, всички от които могат да помогнат за повишаване на енергийните нива в тялото ви.

Ако не сте фен на екзотичните плодове, пробвайте да повишите енергията си с някоя от така наречените мазни риби. Такива са сьомгата и рибата тон. Те са добри източници на протеини, мастни киселини и витамини, което ги прави чудесни за вашата диета. Най-важното е, че съдържат омега-3 мастни киселини и витамин В12. Комбинацията от тези елементи намалява възпаленията в тялото – една от най-честите причини за умората. Освен това, витамин В12 спомага за по-бързото производство на кръв от организма. Повишеният кръвообмен е сигурната рецепта за повече енергия.

сьомгата е полезна храна за повече енергия

Друга алтернатива е кафявият ориз. Това е много питателна храна. За разлика от белия ориз, кафявият е по-малко преработен и запазва повече хранителна стойност под формата на фибри, витамини и минерали. Една чаша (195 грама) варен ориз съдържа 3.5 грама фибри и осигурява около 88% от препоръчителната доза магнезий, минерал, който помага на ензимите да разграждат въглехидратите и протеините, за да генерират енергия.

Освен че са вкусни, сладките картофи са хранителен източник на енергия за тези, които търсят допълнителен тласък за деня. Един среден сладък картоф съдържа до 23 грама въглехидрати, 3, 8 грама фибри, 28% манган и 48% витамин А. Този вид картофи се усвоява по-бавно от организма и осигурява постоянно снабдяване с енергия. Сладките картофи са един от най-добрите източници на манган, който помага при разпадането на хранителните вещества за производството на енергия.

За повече енергия хапвайте и яйца. Те не само са изключително засищаща храна, но и могат да осигурят енергия, за да направят деня ви пълноценен. Яйцата са малки резервоари на протеин, който е най-важното условие, за да имате повече енергия. Освен това съдържат и левцин, който стимулира производството на енергия в организма.

За повече тонус не забравяйте да пиете много вода. Можете да си угодите и с няколко парченца черен шоколад, годжи бери, бадеми и авокадо.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати