Хипернатриемия

Хипернатриемия

Хипернатриемията е състояние, характерно с повишена на концентрацията на натриеви йони в кръвта над 145 mmol/l, което е придружено от развитието на високо осмотично налягане и намаляване на съдържанието на вода в клетките.

Причини за Хипернатриемия

Хипернатремия се развива поради две основни причини - липсата на вода в организма и излишния прием на натрий в организма.

Липсата на вода може да се дължи на недостатъчния ѝ прием в организма, но основната причина за развитието на дефицит на вода се счита за увеличената загуба. Загубата на вода може да бъде придружена от едновременна загуба на натрий или да бъде изолирана. Прекомерна загуба на вода се появява при прекомерни изпотяване, при изгаряния, диария и повръщане, прием на диуретици, бъбречно заболяване и др. Недостатъчен прием на вода има при хора, които не са в състояние да пият сами (пациенти в безсъзнание, малки деца, пациенти от институции за грижи), нарушена жажда.

Хипернатриемията понякога се проявява при повишен прием на натрий в организма. Това се случва при повишено съдържание на този елемент в храната или в резултат на приложение с терапевтична цел, кат вливане на физиологичен разтвор и др.

Понякога развитието на хипернатриемия може да бъде свързано с влошаване на отделянето на натрий от тялото, което може да бъде причинено от появата на бъбречна недостатъчност, повишена секреция на ензима ренин, ускорено образуване на ангиотензин и алдостеронизъм, хиперкалемия, безвкусен диабет.

Прием на сол и Хипернатриемия

Известна е и идиопатична хипернатриемия - причинена от дисфункция на осмостата (центърът, който контролира осмотичното налягане на клетките) в централната нервна система.

Понякога при значително увеличаване на концентрацията на натриеви йони в кръвната плазма, може да се наложи извършване на спешни медицински процедури, тъй като ненавременната помощ може да бъде фатална. В тази връзка при първите симптоми на нарушение е необходимо да се свържете със специалист, за да коригирате състоянието.

Симптоми на Хипернатриемия

Един от основните и типични симптоми на това състояние е нарастващото чувство на жажда. Понякога този симптом може да не е силно изразен или дори напълно да отсъства, например, когато пациентът развие безвкусен диабет.

В случай че консумираното количество вода не може да компенсира загубата ѝ, пациентът развива прогресивно чувство на слабост, раздразнителност, объркване, задух, понижено кръвно налягане и подуване на вените на врата.

Понякога хипернатриемията може да бъде придружена от поява на периферни отоци, повишен сърдечен ритъм, поява на гърчове, поява на сърдечно-съдова недостатъчност, по-нататъшна кома и смърт на пациента.

Болестта е опасна, тъй като при острото развитие на заболяването приблизително 40% от децата и 70% от възрастните развиват летален изход, а при хроничен ход - при 10% от децата и 60% от възрастните. След елиминиране на острата хипернатриемия, около 60% от децата изпитват смущения в периферната нервна система и бъбреците.

Диагностика при Хипернатриемия

Диагнозата хипернатремия се поставя въз основа на клиничните прояви, клиничен кръвен тест и системно измерване на нивата на натрий в кръвта и урината.

При липса на отговор на рутинна рехидратация и рецидив на хипернатриемия при адекватен прием на вода, са необходими допълнителни диагностични тестове за определяне на основните причини. За да се идентифицира първоначалната причина за хипернатриемия, се измерва обемът на осмолалитета на урината, това проучване е особено необходимо след дехидратация.

Лечение на Хипернатриемия

Повръщане и Хипернатриемия

Всички терапевтични мерки при откриване на хипернатриемия са насочени към правилно намаляване на повишената концентрация на натриеви йони в кръвната плазма.

На първо място, е необходимо да се премахне липсата на течности в тялото. Оралната хидратация е ефективна при болни в съзнание без значителна гастроинтестинална дисфункция. При тежка хипернатриемия или невъзможност за пиене поради продължаващо повръщане или психично разстройство се предпочита интравенозно хидратиране или приложение през назогастрална тръба.

При остро развила се хипернатриемия попълването на водния дефицит трябва да се извърши бързо, за да се предотврати рискът от мозъчен оток поради натрупването на натрий и силно осмотични органични вещества в него. В същото врем при хронична хипернатриемия, бързото въвеждане на течности е опасно и може да доведе до подуване на мозъка.

Процесът на компенсиране на водата в тялото се извършва в продължение на 48 до 72 часа. За да се намали отделянето на урина, трябва да се ограничи консумацията на натриев хлорид, като се предписват малки дози диуретици.

Изборът на лекарства за лечение на хипернатриемия зависи от вида на причината, която я е причинила. За да се премахне това състояние, болният се нуждае от подбор и назначаване на адекватно лечение на основното заболяване.

Вижте още съвети как да намалим солта.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати