Гастрит

AdminAdmin
Администратор
1k1471
Гастрит

Едно от най-честите заболявания на стомашната лигавица е гастритът. В повечето случаи се касае за лигавицата на дванадесетопръстника. При гастритът тя не е сериозно увредена, както при язва и рак на стомаха.

Причини за гастрит

Причините за развитие на гастрит са много и различни, най-често това е свързано с хранителния режим – преяждане, прекаляване с мазни, люти, силно подправени храни. Други причини са силният стрес и прекомерната консумация на алкохол.

Много често причина за развитие на гастрит са лекарства, така например аспирин, но и много други. Гастрит може да се развие и като последствие от отравяне с химични препарати, хинин или като следствие от инфекциозно заболяване, както и от заразяване с бактерията Helicobacter Pylori.

Симптоми при гастрит

Различават се два типа гастрит - остър и хроничен, като хроничният може да бъде повърхностен, хипертрофичен или атрофичен. В зависимост от вида на гастрита са и неговите симптоми.

1. Остър гастрит

Болка в областта на слънчевия сплит, лош дъх, гадене и повръщане (които успокояват симптомите за известно време). Може да има леко повишаване на температурата и втрисане, липса на апетит и като следствие обща отпадналост.

2. Хроничен гастрит

Болки при гастрит

Повърхностен - тъпа болка в областта на слънчевия сплит, безапетитие или повишен апетит, киселини, оригване. При хипертрофичния гастрит се наблюдават чести оригвания и силни киселини, апетитът се запазва. Този тип хроничен гастрит е характерен за алкохолиците.

Най-тежката форма на гастрит е атрофичният. Характерно за него е че болката е постоянна, в устата се усеща непрекъсната сухота и лош вкус. След хранене често се появява диария. Заболелият е блед с изгладен, напукан и червен език.

Диагностициране на гастрит

След преглед от специалист и установяване на оплакванията на болния хранителния му режим, начинът на живот, налични заболявания и проведени медикаментозни лечения може да се наложи изследване, наречено гастроскопия. Това представлява въвеждане през устата на фиброоптичен апарат, с помощта на който се прави оглед на лигавиците и ако е необходимо се взима тъкан за изследване в лаборатория – биопсия.

Лечение на гастрит

Когато става въпрос за лечение на остър гастрит, болният трябва да си остане в леглото за известно време. Да се спре приема на храна и да се приемат само течности – вода или чай от лайка. След ден два може да започне захранване със супи, каши и пюрета.

При хроничния гастрит лечението е свързано с назначена диета, строг режим на хранене, добро сдъвкване на храната, отказване от вредни навици. Ако гастритът е следствие от заболяване, се лекува основното заболяване.

Липсата на лечение на гастрит може да доведе до развитие на язва или до кървене на стомаха. Инфекция с бактерията Helicobacter Pylori значително повишава риска от развитие на рак на стомаха. Други усложнения са перфорация на стомаха, ерозия на стомашната лигавица и дехидратация.

Хранене при гастрит

Хранене при гастрит

Храненето при гастрит е от особен значение, по времето когато са оплакванията, храната се спира и се приемат само течности, като постепенно в менюто се вкарват каши, пюрета и супи.

Извън обострените периоди храненето е не по-малко важно. Храните трябва да се приготвят посредством печене, варене или задушаване. Изобщо не е препоръчително да се консумират пържени, опушени или панирани храни. При гастрит размерът на порциите трябва да бъде намален за сметка на броя хранения в деня и храната трябва да се сдъвква много добре.

Сред полезните храни са хлябове, макаронени изделия, кремсупи от зеленчуци (без зеле и други дразнещи стомаха продукти), риба, телешко, пилешко, говеждо, извара, яйца, картофи, моркови, тиквички и др.

Трябва да се избягват алкохолът, цигарите, газираните напитки, чайовете със съдържание на кофеин, тлъстите меса, оцет, пикантни и силно подправени храни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest