Хранително натравяне

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258652
Болки в корема
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Хранително натравяне или хранителната интоксикация представлява остро състояние, което възниква след прием на хранителни продукти. При тези натравяния болестният причинител прониква в тялото чрез храната, а проявите на отравянето започват скоро след храненето. Отравянията могат да бъдат с биологичен и небиологичен произход.

Заразяването се причинява от бактериите и техните токсини. Те навлизат в организма благодарение на консумираната храна, в която предварително са се размножили бактериите. Нарушаването на основните хигиенни норми и неправилното съхранение на храните са благоприятстващи фактори за заразяването на храната.

Токсините на някои микроби като стафилокок са устойчиви при кипене, което означава, че рискът за отравяне е висок дори при термична обработка. Най-честите виновници за хранително натравяне са неизмити плодове и зеленчуци, гъби и развалени храни.

Най-разпространените видове хранителни интоксикации се разделят в три големи групи. Първата група са микробните интоксикации / хранителните токсикоинфекции/; втората група са натравянията свързани с консумация на отровни растения, последната група включва интоксикациите с химически вещества.

Най-често срещаните хранителни натравяния са микробните интоксикации. Тези натравяния са свързани с консумацията на храни, които са заразени с патогенни микроорганизми и токсините им.

Видове микробни интоксикации

Основен източник на микробните интоксикации е познатата салмонела. Предава се чрез месото, млякото, яйцата от болни птици, както и вторично заразените продукти. Бактерията се разпространява бързо и е много устойчива.

Стафилококова инфекция се получава от образувалия се стафилококов ентеротоксин. Основни източници на тази инфекция са човекът /чрез кожата и носоглътката/ и болните от мастит животни – те замърсяват прясното мляко, а оттам и много млечни и сладкарски продукти.

Колиентерит – замърсяването на хранителните изделия с колибактерии става предимно от човека – чрез замърсени ръце и храни. Отравянето може да стане и след прием на храни, които не са съхранявани в хладилник. Това например са месни, яйчни и рибни изделия. Не се променят видът и вкусът на храната.

Ботулизъм е най-тежкото хранително натравяне. Често има летален изход. Причината за ботулизма е микроорганизъм, който образува спори и се развива в среда, бедна на кислород – консервирани зеленчуци, вътрешности на салами и колбаси, риба. Често се среща и в почвата, откъдето попада в храната, чрез неизмити зеленчуци. Смята се, че ботулиновият токсин е най-силния природен токсин. Обикновено храната има вид на развалена, но е възможно и да няма никакви промени, и все пак да е заразена.

Симптоми при хранително натравяне

Симптомите на хранително отравяне обикновено се появяват от два до шест часа след приема на заразената храна. Характерни са коремни болки, диария, която може да съдържа кръв. Появяват се температура и треска, главоболие, гадене и повръщане, обща слабост и отпадналост. От изключително значение при диария и повръщане е да не се стигне до обезводняване. Дори при силно гадене и повръщане трябва да се приемат много течности, за да се избегнат по-сериозните усложнения от дехидратацията.

Диагностициране на хранително натравяне

Пациентът трябва подробно да опише как се чувства и с какво се е хранил в последните часове. Лекарят извършва преглед на стомаха, а дехидратацията вследствие диария и повръщане е основен признак на отравянето. Правят се тестове на изпражненията, кръвта или съмнителната храна, която сте консумирали.

Повръщане

Лечение на хранително натравяне

След извършването на диагностика се назначава лечение. В повечето случаи няма нужда лицето да остава в болница, но когато е налице тежка дехидратация се налага хоспитализиране. Най-често се предписват антибиотици и лекарство за температура и повръщане. Също така се налага прием на повече вода, за да се прочисти стомаха от токсините. Пречистващ ефект имат активният въглен и киселото мляко. Болният трябва да си почива и да не приема храна първия ден след натравянето. Почивката и приемът на предписаните лекарства са напълно достатъчни в повечето случаи на хранителни натравяния.

Хранене при хранително натравяне

Наблегнете на течностите, пийте много вода и сокове. Консумирайте леки зеленчукови супи и бульони, те са много важни за дехидратирания организъм. Избягвайте месото и яйцата, пикантните и тежки храни, пържени храни и такива с високо съдържание на захар. Те допълнително дразнят лигавицата на стомаха и могат да причинят ново разстройство. Избягвайте зле сварените продукти, защото са потенциален източник на бактерии. Наблегнете на леки каши, сварен ориз или жито.

Предпазване от хранително натравяне

Първата стъпка към предпазването от хранително натравяне е внимателното пазаруване. Купувайте добре опакована храна, ако видите че консерва или пакетиран хранителен пакет е издут, знайте че това е потенциална опасност. Избирайте само пастьоризирано мляко и яйца, които са съхранявани в хладилник. В домашни условия задължително дръжте яйцата на хладно, не бива да ги оставяте да престояват на стайна температура.

Измивайте много добре плодовете и зеленчуците, поддържайте висока хигиена в кухнята. Оглеждайте внимателно продуктите за срока на годност, когато ги закупувате. Почиствайте редовно хладилника си от забравени продукти, които вече не са годни. Обработвайте добре храната, подлагайте я на термична обработка. В летните месеци бъдете особено внимателни, защото според медицинската статистика, тогава има най-много хранителни натравяния. В летните жеги месото, рибата, яйцата задължително трябва да стоят в хладилника, не ги оставяйте навън, защото могат да се развалят много бързо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иво
Иво
27.10.2013 15:32
Добра статия. Получих хранитерно отравяне от оставени извън хладилник храни и не е никак забавно. Имах чуството че съм в тялото на 100 годишен човек, главата ме болеше, мускулите ме боляха, ставите ме боляха, едвам се движех, имах чуството че тялото ми тежи повече от обикновено и с голяма трудност го движех. На практика никакъв апетит 24 часа след това. Активния въглен и киселото мляко като че ли помогнаха, но не ме оздравиха. Хора внимавайте какви храни ядете за да си нямате големи неприятности.
5
0