Жлъчни камъни

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
9455258632
Жлъчни камъни
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Камъните в жлъчката представляват малки или по-големи камъни, които са образувани в жлъчния мехур и в по-редки случаи в жлъчните пътища. Жлъчнокаменната болест е резултат от нарушения в обмяна на веществата и е доста често срещано заболяване. Засяга предимно жени между 35 и 45-годишна възраст.

Причините за поява на жлъчнокаменна болест се крият в промени в състава на жлъчката и на начина, по който се излива тя в червата. В нормално състояние жлъчката представлява преситен воден разтвор, чиито съставки стоят в разтворено състояние благодарение на поддържането на определено съотношение между тях. Ако се промени състоянието на жлъчката, тези съставки могат да образуват ядро, в което се отлагат камъни.

От съставките на жлъчката най-голяма роля за поддържане на нейната стабилност имат холестеринът и солите на жлъчните киселини. Образуването на жлъчни камъни е благоприятствано от получени смущения в червата и жлъчката в резултат от потискане на жлъчните пътища. Такива смущения могат да бъдат бременност, застоял начин на живот, стрес и нервно напрежение.

Застоялата жлъчка в жлъчния мехур и жлъчните пътища започва да се сгъстява и да променя своя състав и стабилитет, което спомага образуването на камъни. Често срещана причина за жлъчните камъни е и инфекцията на жлъчните пътища. Такава инфекция може да настъпи при заболявания на червата, възпаление на женската полова система, хронични възпаления на сливиците и зъбите, апендицит, общи инфекции на тялото.

Броят на образуваните жлъчни камъни може да бъде от един до няколко хиляди. Имат различна големина - от малко зърно до ябълка, а формата им е сферична или многоплоскостна.

Видове жлъчни камъни

Взависимост от своя състав, жлъчните камъни се разделят на две основни групи:

Пигментни камъни – имат малки размери и многоъгълна, неправилна форма. Имат тъмнокафяв или черен цвят, разрушават се трудно, защото са много твърди. Възможно е да достигнат голям брой.

Холестеролови камъни – те са най-често срещаните и съставят почти 80% от жлъчните камъни. Притежават разнообразна форма и размери. Имат жълтеникаво-бял цвят и лесно се разрушават.

Болки в стомаха

Предпоставки за жлъчни камъни

- затлъстяване – хората с наднормено тегло имат понижено количество на жлъчните соли в сока;

- повишен холестерол или билирубин в жлъчния сок;

- застой на жлъчен сок в мехура;

- дефицит на жлъчни соли, киселини или лецитин;

- диабет – голямата концентрация на триглицериди и мастни киселини завишава риска от образуване на камъни;

- възраст и пол – жените заболяват по често от жлъчнокаменна болест;

- високи естрогенови нива – при хормонална терапия, бременност или противозачатъчни средства се завишава нивото на естроген. Той от своя страна повишава холестерола в жлъчния сок и ограничава движението на жлъчния мехур;

- лекарства – медикаменти, които понижават нивото на холестерол в клетките, завишават количеството му в жлъчния сок;

- драстични диети – гладуване и нередовното хранене намаляват движението на жлъчния мехур;

- рязка загуба на тегло – бързото сваляне на килограми кара организма да метаболизира мазнините от мастните депа. Към черният дроб достигат големи количества мазнини, а към жлъчката се отделя повече холестерол.

Симптоми при жлъчни камъни

Наличието на жлъчни камъни не винаги е свързано с проявата на някакви симптоми. В доста голям процент от случаите те се откриват при случаен преглед или операция. Най-честата и характерна проява на жлъчнокаменната болест е жлъчната криза. В редица случаи тя настъпва след направени грешки в храненето – консумация на дразнещи, пържени или много тлъсти храни. Много често кризите се отключват след преяждане със студени или горещи храни, преумора, настинка, нервни напрежения.

Кризите най-често настъпват към полунощ, като болният се събужда от силна болка в стомаха, гадене и повръщане. След това болката бързо се локализира в дясното подребие. В първите мигове тя е тъпа, но съвсем скоро става остра, с моменти на резки присвивания и отпускания. Възможно е болката да стане напълно нетърпима.

Кризата е придружена с втрисания, неспокойство, повръщане, студена пот. В много редки случаи може да се стигне до загуба на съзнание. Една жлъчнокаменна криза продължава до 5 часа, но тежките кризи могат да продължат и цяло денонощие. След отминаването на кризата, засегнатите се чувстват силно отпаднали, а коремът им е болезнен и подут.

Диспептична жлъчнокаменната болест

Диспептичната форма на болестта може да бъде единствената нейна проява, но може и да се изрази като състояние между отделните пристъпи. Наблюдава се непоносимост към редица храни – най-вече тлъсти запръжки, яйца, газирани напитки.

След консумацията на такива храни се получава тежест, гадене, оригване и в някои случаи лека жлъчнокаменна криза. Много често засегнатите имат метален вкус в устата сутрин, гадене и шумни оригвания, коремът е напрегнат и подут. Оплакванията се засилват след нахранване и дълго седене. Диспептичната форма се проявява и с нервнопсихични изяви.

Усложнения при жлъчни камъни

Жлъчните камъни могат да предизвикат редица нежелани усложнения, а в най-тежките случаи може да бъде застрашен и живота на болния. Дълготрайната жлъчнокаменна болест може да причини тежки чернодробни изменения. Тези изменения завършват с проява на жлъчна цироза, която е изключително сериозно заболяване.

Диагностициране на жлъчни камъни

Болният трябва да разкаже за своите оплаквания, следва обстоен преглед. Назначават се редица изследвания – ултразвуково изследване и рентгеново изследване. Прави се изследване на кръвта, при което могат да се открият признаци на възпаление и промяна на нивата на някои ензими.

Млечна салата

Лечение на жлъчни камъни

Леките прояви на жлъчнокаменната болест се успокояват с почивка на легло и прилагане на топлина в дясното подребие. По-тежките случаи обаче изискват задължителна лекарска намеса. Може да се наложи оперативно лечение, което се състои в отстраняване на жлъчката. Възможно е прилагането на средства за разтваряне на жлъчните камъни, но този метод не е много ефективен. Друг метод, който се прилага е екстракорпорална литотрипсия – използват се високоенергийни вълни за разрушаване на жлъчните камъни на малки парчета, които могат да преминат през жлъчни канал без да го запушат.

Хранене при жлъчнокаменна болест

При наличието на жлъчни камъни се налага ограничаване или пълно спиране на някои храни. Това са източниците на холестерин – животински храни и вътрешности, хайвер и яйца. Налага се ограничаване на рибните и месни консерви – сушена риба, пастърма, салами, луканки. Растителните храни, които трябва да се ограничат, са бобовите храни, патладжани, спанак, лапад, зеле и картофи.

Кисело зеле и туршии не се препоръчват. Ограничава се и консумацията на тестени храни, най-вече баниците и бюреците. Разрешава се консумацията на нетлъсти меса и риби, мляко и млечни изделия, яйчен белтък.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димитър
Димитър
03.05.2014 09:54
Имах камъни в жлъчката, които бяха случайно открити при ехографско изследване. След година на строга диета се наложи холицистектомия - оперативно премахване на жлъчния мехур. Вече три години нямам никакви проблеми, ям всичко, но с мярка, и никаква храна след 20 ч. Препоръчвам на всички операция. И най-важното: не опитвайте екстремни бабешки цярове със зехтин, лимонов сок и т.н.! Може да стане много по-лошо и да постъпите по спешност в хирургия.
11
8