Простатит

пикочен мегхур

Простатитът представлява възпаление или инфекция на простатната жлеза, наречена простата. Това е сериозен проблем, тъй като твърде ранните възпаления на простатната жлеза причиняват затруднения при създаването на потомство и допринасят за развитието в по-късна възраст на тумор и злокачествен рак на простатата.

Видове простатит

1. Остър бактериален простатит – причинен от остра инфекция на простатата;

2. Хроничен бактериален простатит – причинен от продължителна или периодически повтаряща се инфекция на простатата;

3. Хроничен простатит/хронична тазова болка – обхваща всички симптоми на хроничната простатна симптоматика, но няма доказан конкретен причинител;

4. Асимптоматичен възпалителен простатит – не предизвиква почти никакви симптоми, а откриването му става след провеждане на изследвания, назначени по друг повод.

Причини за простатит

Първата група фактори, които се свързват с появата на простатита, е разположението на простатната жлеза в тялото. Тя представлява жлеза с големината на кестен, която е нежна и деликатна. Разположена е в началото на уретрата, под пикочния мехур и е в непосредствена близост с правото черво.

Тъй като простата има допир с правото черво, когато то е замърсено вредните токсини преминават от него към простатата. По този начин настъпва нейното увреждане. Затова редица фактори като преяждане, прекаляването с консумацията на рафинирани продукти, затлъстяване и воденето на прекалено застоял начин на живот, хроничният запек, венозният застой на органите в тазовата област, са най-важната и главна причина за възпалението на простатната жлеза.

Втората най-често срещана причина за появата на простатит е силната възбуда на простата, която се получава при прекалено чести полови контакти и нервна възбудимост на цялото тяло. Фактори като тежък физически труд, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене също могат да възпалят жлезата.

Възпаление на простатата може да предизвикат скрити огнища на възпаление, които се намират в цялото тяло – зъби, бъбреци, синуси. Болестотворните организми, които предизвикват гнойните процеси в тялото достигат до простатната жлеза по кръвен път и я увреждат.

Други рискови фактори са инфекция на пикочните пътища, наличие на СПИН, стеснения на уретрата, увеличение на простата, възпаление на надсеменника, диабет и секс без предпазни средства.

Симптоми при простатит

Острият простатит се среща по-често при младите мъже. Оплакванията са болки в правото черво, в основата на члена и в седалищната област. Характерни са чести и болезнени позиви за уриниране, което понякога протича с пресичания на струята урина и появяване на слабо и леко белезникаво течение от канала.

Появяват се тежест и болки в областта на перинеума, силен дискомфорт, смъдене и сърбеж. Ако се получи нагнояване телесната температура се покачва, а болките се засилват. Ако не се лекува острият простатит може да премине в хроничен.

болка в бъбреците

Хроничният простатит протича с полова немощ, разстройства при уриниране и болки в кръста и интимната област. Хроничното възпаление може да предизвика редица усложнения. Освен тумор и рак на простатата, се наблюдава и увеличението на простатата.

В повечето случаи мъжете след 50 годишна възраст, които не са лекували простатита се сблъскват с редица усложнения. Първоначално се появяват чести и болезнени позиви за уриниране, а в по-късен етап жлезата може да се увеличи до такава степен, че да затвори пикочния канал. Болките при уриниране са силни и непоносими.

Диагностициране на простатит

При проблеми с пикочните пътища болният трябва да потърси уролог. Специалистът прави преглед и назначава изследвания, които включват вземане на кръв, урина и семенна течност за микробиологично изследване. Възможно е да се направи ехографски преглед, за да се установи наличието на задържане на урина.

Лечение на простатит

Лечението на простатита се определя на база етапа и формата на заболяването и наличието на съпътстващи проблеми. Възможно е да се приложи антибактериална и имуностимулираща терапия, местно и симптоматично лечение. Важна част заема пречистването на тялото, което започва с очистване на дебелото черво и черния дроб.

Регулирането на нервната система, редуването на труд с почивка, раздвижване и намаляване на излишни килограми. Ако болният е в твърде тежко състояние, в началото се назначава венозен прием на антибиотици, а при подобрение може да се премине към прием през устата.

Хранене при простатит

Правилно хранене спомага за по-бързото излекуване от простатита. Трябва да се ограничат месо и месни продукти, бял хляб и продуктите от бяло брашно, рафинирани изделия. Не се препоръчват горчивите, лютите, киселите храни и подправки.

Изключват се пържените и консервирани храни, тютюн, кафе, газирани напитки, прекалено тлъстите и трудноусвоими продукти. Трябва да се наблегне на млечно-вегетарианска храна, не бива да се преяжда. Храненията трябва да бъдат разделени на малки порции, приемани по-често.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Lui IV
Lui IV
07.02.2016 17:23
хубава статия млечните продукти са противопоказни при простатит
0
0
sam
sam
25.11.2014 14:14
Много ясна и полезна статия.
1
0