Хепатит C

Хепатит С

Хепатит С представлява остро инфекциозно заболяване, което е причинено от Human Hepatitis C virus. Засяга най-тежко черния дроб, но се характеризира с редица извънчернодробни прояви. Когато организмът не може да неутрализира инфекцията възпалението на черен дроб може да се хронифицира и да стане причина за поява на хронично чернодробно заболяване, което е изключително сериозно и в редица случаи застрашава живота.

Все още не уточнен начинът, по който хепатит С уврежда черния дроб. Смята се, че вирусът има директен токсичен ефект върху чернодробните клетки.

Все пак специалистите се обединяват около мнението, че увреждането на дроба се предизвиква от самата имунна система на организма. В опит да атакува вируса на хепатит С като чужд агент, имунната система унищожава и самите чернодробни клетки, в които той се е разгърнал. Поради тази причина имунният отговор балансира между разрушителния и защитния ефект. В зависимост от това кой от двата ефекта ще надделее, се определя и хода на инфекцията.

Начини на заразяване с хепатит С

Вирусният хепатит С се предава предимно по кръвен път. Най-често срещаният начин за заразяване е чрез венозно инжектиране на наркотични вещества с използването общи спринцовки. Предаването на хепатит С по полов път е възможно, но е значително по-рядко срещано, в сравнение с хепатит В. За да се зарази човек с хепатит С е необходим контакт между заразена кръв и кръвта на здрав индивид.

Най-характерните методи за заразяване, освен използване на общи спринцовки са преливане на кръв, убождане и контакт със заразена кръв, заразяване по време на стоматологични и хирургични интервенции, заразяване на новородено бебе от майката по време на раждане, заразяване при татуиране или поставяне на пиърсинг.

Въпреки че е рядко срещано, не е изключено хепатит С да се предаде по време на полов акт. Вирусът се открива в малки количества в семенната течност, слюнката и вагиналния секрет. Заразяване не е възможно да стане по време на хранене, кърмене, пиене на вода, ръкостискане, целувка. Важно е да се уточни, че в приблизително 10% от случаите на остър хепатит и в около 30% от случаите на хроничен хепатит С, механизмът на заразяването не е уточнен.

Симптоми при хепатит С

Инфекцията с хепатит С вируса може да протече напълно безсимптомно или да се появяват съвсем леки прояви. Това се случва в приблизително 85% от случаите, а едва 15% от заразените се изявяват симптомите на острия хепатит. Поради тази причина, когато няма симптоми, хепатитът се хронифицира, а в останалите случаи настъпва пълно оздравяване.

четки за зъби

Оплакванията включват обща отпадналост, ставни и мускулни болки, загуба на апетит и гадене, леко повишение на телесната температура, усещане за болка в горната част на стомаха. Появява се тежест в дясното подребрие, която се дължи на възпалението и отока на черния дроб. Други характерни прояви са потъмняването на урината, сърбежи по кожата, изсветляване на изпражненията.

Когато тялото не може да се излекува от вируса на хепатит С, той се превръща в хроничен. Без лечение може да се образуват цироза и дори рак на черния дроб. Симптомите на цироза включват пожълтяване на кожата и очите, подуване на стомаха и глезените, отпадналост, повръщане, загуба на тегло и липса на апетит.

Диагностициране на хепатит С

Поставянето на диагнозата се извършва чрез провеждането на кръвни тестове, които дават информация дали хепатитът е остър или хроничен и дали не става въпрос за някой от другите видове хепатит. В случай на съмнение за хроничен хепатит се прави биопсия на черния дроб.

Лечение на хепатит С

Начинът на лечение се определя от развитието на болестта, наличието на оплаквания, резултатите и проведените изследвания. В някои случаи болните не се нуждаят от специфично лечение.

Лечението на острият хепатит С обикновено е поддържащо. Болният може да се лекува и в домашни условия, спазването на пълен покой, избягване на физически натоварвания, правилно хранене и избягване на лекарства, които увреждат черния дроб. Приема се голямо количество течности, по венозен път се вливат течности и вещества, които подобряват работата на дроба, прилагат се витамини и лекарства, наречени хепапротектори. Тъй като инфекцията не е безобидна, болният трябва да се подлага на редовни контролни прегледи, съчетани с необходимите изследвания.

Хроничният хепатит С се лекува с противовирусни лекарства, които спомагат възстановяването на черния дроб, ограничават инфекцията и активират имунната система. Лечението дава различни резултати при отделните пациенти, но в голяма част от случаите се наблюдава повторна поява на инфекцията само 6 месеца след прекратяване на курса на лечение.

Носителите на хепатит С трябва да се ваксинират срещу хепатит А и В, ако не са ги изкарали. Това се прави с цел предотвратяване на много силно увреждане на черния дроб, което ще настъпи, ако се развият няколко типа хепатит.

Хранене при хепатит С

Плодове и зеленчуци

Специалистите препоръчват спазването на здравословен хранителен режим, който включва консумацията на много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, течности и протеини. Напълно задължително е да се избягват рафинираните мазнини, пържените храни, газирани напитки, рафинираната сол и захар, кофеин, аспартам, пълномаслените млечни продукти, мас и масло. Консервираните, преработените и замразените храни трябва да бъдат заменени с прясно приготвени ястия. Алкохол е абсолютно забранен.

Предпазване от хепатит С

В никакъв случай не бива да се използват вече употребявани спринцовки, чужди четки за зъби, самобръсначи. При докосване на чужда кръв трябва да се носят ръкавици, а в татуировките и пиърсингът трябва да бъдат направени със стерилни игли, отворени пред очите на клиента. При полов контакт с непознат, кондомът е задължително условие за безопасен секс.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати