Стоматит

Стоматит

Какво представлява стоматитът

Стоматитът се определя като възпалително-дистрофично заболяване, което засяга устната лигавица. Когато стоматитът засяга само отделни участъци от устата, се нарича гингивит при възпаление на венците и глосит при възпаление на езика.

Едновременното поразяване на лигавиците и кожата се нарича дерматостоматит. Стоматитът засяга хора от всички възрастови групи, а важна роля за възникването му играе инфекция – вирусна, бактериална и гъбична. От голямо значение за възникването на стоматит е отслабването на имунната система на организма.

Видове стоматит

Повърхностен стоматит – представлява възпаление на лигавицата на устната кухина, породено от различни причини: натрупване на зъбен камък, много кариеси, употреба на алкохол и тютюнопушене, химични вещества, консумация на пикантни храни. Възниква често на фона на дисбактериоза, хронични храносмилателни и ушни-гърло-нос заболявания, детски инфекции.

Язвен стоматит – наблюдава се при редица болестни състояния и като резултат от много на брой причини: дълбоки микози, туберкулоза, сифилис, проказа, както и поради физични, химични и механични дразнители. Язвите могат да засегнат различни части на устната кухина – бузи, език, гърло и венци. Възможно е да бъдат както единични, така и множествени.

Устна хигиена

Медикаментозен язвен стоматит – възниква в резултат продължително въздействие на съединения с тежки метали като живак и олово. Главните причини за медикаментозният стоматит са аналгетици, антибиотици, психотропни вещества и други подобни, които се явяват като провокатор на подобни прояви.

Травматичен стоматит – представлява възпаление на устната кухина, предизвикано от травматични изменения по бузите при наличието на невротични състояния. Проявява се най-вече при момичета в пубертета и жени в климактериум.

Микотичен стоматит – резултат от инфектиране с гъбички от вида Кандида. Този стоматит е известен и като млечница, засяга предимно бебета в кърмаческа възраст.

Симптоми при стоматит

Повърхностният стоматит се проявява със силно зачервена лигавица на устата, която е гладка, лъскава и оточна. В някои случаи лигавицата е покрита с белезникави сиви налепи. Острият повърхностен стоматит протича с обилно слюноотделяне, смъдене и парене, болки при хранене, лош дъх. Възможно е да протече с възпаление на езика.

Язвеният стоматит се характеризира с единични или множествени язви, които предизвикват обилно отделяне на слюнка, наличие на лош дъх, увеличение на лимфни възли в областта. В някои случаи се наблюдават прояви на обща отпадналост, проблеми с гълтането и неразположение.

Микотичният стоматит се характеризира с образуването на бели налепи върху лигавицата на устната. Бебето е неспокойно и отказва храненето. Възможно е да протече и напълно безсимптомно.

Стоматит при деца

Медикаментозните стоматити протичат с метален вкус в устата, парене, лош дъх и обилно отделяне на слюнка. След това възникват повърхностни възпаления, появяват се зачервяване, оток, малки и големи мехури, кървящи ерози, покрити с коричка. Приемането на храна през устата е силно затруднено. Върху венците се формират сиви налепи. Зъбите започват да се клатят и падат. Медикаментозният стоматит може да порази гениталиите, устните, а в редки случаи – ануса, очите и носа. Понякога интоксикационният процес обхваща и другите органи.

Диагностициране на стоматит

След огледа на устната кухина, специалистът установява наличието на различни изменения, които са характерни и лесно насочват към диагнозата стоматит. Съпровождащите симптоми на пациента се вземат предвид за уточняване на типа стоматит.

Лечение на стоматит

Различните форми на стоматита се лекуват по два начина – общо и локално. В процеса на лечението трябва да се отстрани причината, която предизвиква заболяването. Терапията се извършва от стоматолози, които се стремят да отстранят локалните причини, да укрепят имунната система на пациента и чрез подходящите медикаменти да повлияят благоприятно.

В леките форми на стоматит специалистите препоръчват гаргара с хладък чай от лайка, борова вода или отвара от жълт кантарион. При сериозните случаи трябва да се приложи и общо лечение. Прилагат се различни антибиотици, цитостатици, имуностимуланти и витамини. Приеманата храна трябва да бъде лека, във формата на каша и по никакъв начин не дразни устната кухина. Тежките случаи изискват венозно хранене.

Хранене при стоматит

Известно време консумираната храна трябва да бъде във вид на каши или супи. Трябва да се избягват горещите, твърде студените и твърдите ястия; храните, предизвикващи парене – люто, горчица, хрян. Газирани напитки, тютюнопушенето и алкохолът са напълно забранени.

Профилактика на стоматит

Предпазването от заболяването зависи до голяма степен от поддържането на висока устна хигиена, премахването на дразнения като зъби с остри ръбове, както и лоши конструкции. Предотвратяването на алергични прояви също играе важна роля за превенцията на стоматит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати