Пневмоторакс

Пневмоторакс

Какво е пневмоторакс

Пневмотораксът представлява процес на събиране на въздух вътре в интерплевралното пространство, което се явява последица от перфорацията на висцералната или париетална плевра и колабс на белия дроб. Това е спешно медицинско състояние, което в някои случаи застрашава живота на човек.

Според начина на възникване, пневмотораксът бива няколко вида – спонтанен пневмоторакс, травматичен пневмоторакс, вентиленпневмоторакс, изкуствен пневмоторакс, затворен пневмоторакс и отворен пневмоторакс.

Спонтанен пневмоторакс – не е предизвикан от травма или някакво физическо усилие. В повечето случаи се причинява от руптура на малка була. Възможно е да се появи при болни от астма, пневмосклероза, пневмония, синдром на Марфан. Главната причина за възникването на спонтанния пневмоторакс е белодробна туберкулоза.

Различно разположени казеозни огнища или каверни могат да пробият плевралната кухина, в която прониква въздух, идващ от белия дроб. Причина може да бъдат и плевралните сраствания след преболедуван туберкулозен плеврит, в резултат от разкъсване при кашлица и дълбоко вдишване. По-рядко срещани причини са белодробен абсцес и бронхиектазиите. В някои случаи се получава при напълно здрави хора.

Спонтанният пневмоторакс се разделя на пълен /когато навлезлият въздух заема изцяло плевралната кухина/ и непълен /когато в резултат от плевралните сраствания, въздухът навлиза в силно ограничени пространства/.

Хирургична операция

Според вида на контакта с атмосферния въздух, пневмотораксът се дели на отворен и затворен. При отвореният пневмоторакс въздухът свободно влиза и излиза в плевралната кухина, а при затвореният след навлизането на въздуха, мястото се пробива се затваря и връзката с атмосферния въздух е прекъсната.

Травматичен пневмоторакс – в повечето случаи е причинен от тъпа или пенетрираща гръдна травма. Към първият вид травма спадат руптурата на бронх или тръбопровод и фрактурата на ребро; към вторият вид спадат прободните и огнестрелни рани.

Вентилен пневмоторакс – представлява опасно за живота състояние. Настъпва при прогресивното навлизане на въздух в плевралното пространство, но без възможност за напускането му. Повишеното налягане води до колабс на белите дробове, намаляване на венозния приток и сърдечен дебит. Този процес настъпва за няколко минути и много бързо може да причини сърдечен арест.

Изкуственият пневмоторакс се предизвиква с медицински цели и подлежи на постоянен лекарски контрол.

При абсолютно всички форми на пневмоторакса, вътре в плевралната кухина се образува положително налягане, в резултат на което белият дроб колабира. Най-силното налягане се наблюдава при вентилния тип пневмоторакс, поради което той е най-опасен за човек.

Симптоми при пневмоторакс

Спонтанният пневмоторакс има внезапно и бурно начало, с остра прорязваща болка в засегнатата гръдна половина и силен задух. В някои случаи болните изпадат в колабс с бърз пулс и тежка цианоза. Това състояние се наблюдава при навлизането на твърде голямо количество въздух в плевралната кухина и бързо колабиране на белия дроб. Частичният пневмоторакс се изявява със по-леки симптоми, а понякога дори отминава без лечение.

Вентилният пневмоторакс се проявява със силно изразен и постоянно задълбочаващ се задух, смущения в сърдечно-съдовата дейност, ниско кръвно налягане и неправилен пулс. В редица случаи вентилният пневмоторакс има фатален край.

Астма

Травматичният пневмоторакс протича с отслабено или напълно липсващо дишане в засегнатата страна, цианоза, бледост на лицето, понижена температура и учестено дишане. Възможно е състоянието да се задълбочи и за няколко минути да настъпи смърт.

Диагностициране на пневмоторакс

Назначава се рентгенография на гръден кош, благодарение на която се установява светъл участък с неопределена структура и определено изместване. По време на физикалния преглед се чува характерен за състоянието тон, забавено или ускорено дишане в засегнатата страна. Преди да се постави диагнозата пневмоторакс, трябва да се отхвърли вероятността за миокарден инфаркт, плеврит, руптура на аневризма и белодробна емболия.

Лечение на пневмоторакс

Лечението на това опасно състояние зависи най-вече от тежестта на симптомите и наличието на придружаващо белодробно заболяване. За да се прецени какво ще бъде лечението трябва да се измери количеството въздух между белия дроб и гръдната стена. Когато този въздух е по-малко от 2 см, пневмотораксът се определя като малък.

В основата на лечението стои кислородотерапията, която поддържа сатурацията на виталните органи. При това положение се намалява и налягането на азота, което засилва работата на белия дроб.

Болните с малък пневмоторакс и слаби симптоми не подлежат на хоспитализация, но при появата на задух и гръдна болка трябва да постъпят в болница.

Болни с голям спонтанен първичен пневмоторакс се подлагат на манипулация с тънкоиглена аспирация, след което се провежда рентгенография и проследяване на състоянието. Вентилният пневмоторакс е опасен за живота, поради което се прилага спешна декомпресия.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати