Болест на Хашимото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Болест на Хашимото
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Болест на Хашимото представлява автоимунно заболяване, което поразява щитовидната жлеза. Може да се нарече както болест на Хашимото, така и синдром на Хашимото. Обяснено в най-опростен вариант, заболяването представлява развитие на хроничен възпалителен процес, който унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Това е най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция.

Щитовидната жлеза отговаря за белтъчния, въглехидратния и липидния метаболизъм в човешкия организъм, а оттам и за почти всички процеси, които протичат в тялото. При болестта на Хашимото може да се стигне до унищожаване на почти 80% от щитовидната тъкан. Резултатът от това е влошаване на качеството на живот на болния човек.

Трудно е да се определи точната причина за възникването на болестта на Хашимото. Някои специалисти смятат, че стресът е ключов фактор, който поражда смущенията във функциите на щитовидната жлеза, а оттам и заболяването.

Възможно е болестта на Хашимото да се прояви и като резултат на лечение от друго заболяване, при което пациентът е подлаган на лъчелечение или друг вид облъчване. Редица са защитниците на тезата, че заболяването се отключва в резултат на генетичен дефект, който може да се прояви в даден момент.

Симптоми при болест на Хашимото

Много хора, които страдат от това заболяване нямат никакви видими симптоми. С напредването на болестта, симптомите, които започват да се появяват са сходни с хипотиреоидизъм /понижена функция на щитовидната жлеза/. Това е така, защото атаката на антителата върху жлезата я кара да произвежда по-малко количество хормони.

Умора

Симптомите при болестта на Хашимото включват умора, значително повишена чувствителност към студа, бледа и суха кожа, дрезгав глас и подпухнало лице, болка, скованост или подуване на ставите, запек, депресия, забравяне и проблеми с паметта, видимо разширение или подуване на щитовидната жлеза, повишен холестерол в кръвта.

Диагностициране на болест на Хашимото

За да се провери дали щитовидната жлеза е уголемена се прави физически преглед при лекар. Кръвният тест може да покаже дали щитовидната жлеза работи правилно.

Чрез него се измерват нивата на хормоните /например тиреотропин, който стимулира и контролира отделянето на тироидни хормони/. Така може да се определи наличието на болест на Хашимото. Също така е необходимо да се направи тест за нивата на хормоните Т3 и Т4, които се отделят от щитовидната жлеза.

Лечение на болест на Хашимото

След поставянето на диагнозата болест на Хашимото трябва да се започне лечение с тиреоидни хормони, което продължава няколко месеца. Някои лекари смятат, че това лечение не е правилно, защото предизвиква множество ефекти, които пък увреждат други органи в тялото.

Запек

Затова все по-често се прибягва до използването на нетрадиционни методи, каквито са хомеопатията и импулсният метод. Тяхната цел е стимулирането на естественото възстановяване на функциите на жлезата, което пък автоматично води до подобряване състоянието на пациента.

За съжаление не съществува терапия, която може да излекува напълно болестта на Хашимото. Имайки се предвид автоимунния характер на заболяването са правени опити за лечение с кортикостероиди и други имуносупресори, но не е постигнат желания ефект.

Еволюцията на болестта на Хашимото има различен ход – бавно прогресиране и обостряне във връзка с намесата на вътрешни или външни фактори. Не е изключено и обратно развитие, но в голяма част от случаите се стига до атрофия на жлезата и траен хипотиреоидизъм, както и необходимост от доживотна заместителна терапия.

Хората с болест на Хашимото имат право на избор относно вида на лечението. Най-важното е да не се прибягва до самолечение и да се спазват лекарските препоръки и насоки. Преди всичко болните не трябва да се плашат от диагнозата, защото въпреки всичко могат да водят пълноценен начин на живот.

Правете редовни изследвания на кръвта си, за да видите дали вашата щитовидна жлеза работи правилно и има ли нужда от някакви притеснения. Така ще бъдете подготвени да действате навреме срещу коварното заболяване, а дори може да предотвратите появата му до определена степен.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest