Хематоми

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хематом на крака
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хематом /Haematoma/ представлява кръвоизлив от изкуствено създадена кухина, в резултат на предшестващо или придружаващо кръвотечение, разкъсване или разединение на тъканите.

Хематомите могат да се получат по-най обикновен начин – например, спъвате се и падате. Последиците от подобни малки злополуки са не само видими, но и се усещат.

Образува се подкожен кръвоизлив /хематом/, който е познат още като синина. Характеризира се със специфично синкаво оцветяване на кожата, болка и оток. Хематомите се получават вследствие на натиск и удар.

Ако при тези ситуации кръвоносните съдове биват наранени и се разкъсат, кръвта започва да се излива в прилежащите тъкани. Така се получават вече споменатите симптоми. Важно е да се отбележи, че един хематом може да се образува не само под кожата, но и в телесни органи или кухини.

Получава се проблем, когато след тежък удар в тъканите се излее голямо количество кръв, при което се образува масивен вътрешен кръвоизлив, който може да застраши живота на пострадалото лице.

Бой между деца

Една обикновена синина изчезва след няколко дни, но един по-голям подкожен кръвоизлив може да се задържи половин месец.

Епидуралните хематоми /събиране на кръв между черепа и твърдата мозъчна обвивка/ водят до притискане на подлежащия мозък. Те се получават в резултат на травми и представляват животозастрашаващи състояния, които налагат спешна хирургична намеса.

Симптоми при хематоми

Както вече споменахме, в резултат на травми или други проблеми, засегнатата кожа придобива типичен синкав цвят. Мястото е оточно и болезнено, съществува дискомфорт. С течение на времето цветът се променя от лилаво-синьо през зелено до жълто.

Тази промяна на цвета се дължи на разграждането на хемоглобин /червения кръвен пигмент/ в тъканите. Големината на хематомите зависи от тежестта на травмата. Малките хематоми изчезват за няколко дни, но по-големите се задържат продължително време.

Диагностициране на хематоми

Трябва да се потърси лекарска помощ, когато хематомът е много голям и се увеличава бързо. При големи кръвоизливи най-честото усложнение е възпалението. Ако човек се е наранил тежко /най-често при удар/ лекар трябва да прегледа образувалите се в близост до ставите хематоми, за да се изключи костна фрактура.

Когато хематоми се образуват постоянно при слаби или незначителни причини също трябва да се потърси лекарска помощ. Не е изключено причина за честите кръвонасядания да бъдат различни здравословни проблеми – смущения на съдовата система или нарушения в съсирването на кръвта.

Хематом

Лечение на хематоми

Първите по-спешни мерки при възникване на хематоми са обездвижване, поставяне на високо и охлаждане на пострадалото място. Това предотвратява и увеличаването на хематома. Когато пострадалото лице ограничи движението и осигури спокойствие на засегнатото място, кръвоснабдяването се оправя и се намалява изливането на кръв в принадлежащите тъкани. Повдигането на високо предотвратява събирането на кръв в проблемната зона.

Мазила и гелове, които съдържат хепарин също биха могли да помогнат, но проникването им през кожата е твърде слабо и ефектът не е особено голям. Геловете, съдържащи обезболяващи съставки не бива да се употребяват непосредствено след травмата, защото увеличават отока и кръвоизлива. Те трябва да се прилагат около 48 часа след травмата.

Препаратите, които съдържат есцин, са ефективни срещу всякакъв тип кръвонасядания. Те намаляват хематома, ускоряват неговото разнасяне, а едновременно с това имат противооточно и противовъзпалително действие.

Силно охлаждащият ефект на спрейовете и геловете помага за ограничаването на хематома и предотвратява образуването на оток.

При хематом, разлят на голяма площ, който бързо се увеличава и е образуван в близост или върху става, може да се наложи прилагането на пункция. За целта в засегнатото място се вкарва игла, през която образувалият се опасен излив в тъканта може да излезе навън.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
42
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Хематом под коляното
Хематом под коляното
08.10.2014 18:43
Имам хематом под коляното който се образува вследствие на това, че пропаднах с единия крак в шахта.Нищо кой знае какво за 20 минути ме извадиха нямам счупвания,натъртвания и т.н.Образуваха ми се два хематома, казаха ми да се мажа с Фастум гел и ще ми минат.Мазах се една седмица единия изчезна а другия се поду.Отидох на хирург каза ми, че трябва да се сцепи защото е с големината на малък картоф.Сцепи го, но след два дни отивам на контролен преглед и ОТНОВО се оказва, че пак се е напълнил с кръв..Каза ми да отида след 5 дни пак това нормално ли е?Искам адекватно мнение от някой моля ви това състояние опасно ли е? Нямам никакви болки ходя си нормално движа си се просто този хематом е в областта под коляното отвътре и седи подуто.
10
3
Адриян
Адриян
25.12.2014 23:30
Здравейте, и аз попаднах в една шахта и ми се получи под коляното триъгълен хематом от вътрешната страна.. горе-долу август беше.. още си е там, може би леко намалял, но още ме дразни и нз какво да го правя
5
1
Маргарита
Маргарита
28.08.2014 21:28
Здравейте, имам хематом в устата от упойка. Отокът спадна, но от вътрешната страна на бузата вече трета седмица е лилаво. Изпитвам болка, която се разлива. Трябва ли да се притеснявам?
0
3
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
27.08.2013 11:16
Възможно е да сте се ударила, но без да сте усетила. Въпреки това 3 седмици са доста време, ако е от удар, би трябвало да се е махнало вече. Според мен трябва да отидете на лекар, дерматолог може би. Възможно е да някакъв кожен проблем, но лекарят най-добре ще ви каже какво е
4
2
tania
tania
26.08.2013 17:39
здравеите накрака имам 4ервено петно от 3седмиси несам се одарила...,така схто ина раката жседно сасе одарила ,ама несам.какво е това,някои да ми писе
0
1