Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Гръбначни изкривявания

Гръбначни изкривявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Гръбначни изкривявания

Гръбначният стълб е една от най-важните структури в човешкото тяло. Той осигурява връзка между множество кости – кръстова кост, череп, ребра, гръбначни прешлени. Гръбнакът се състои от 33 прешлена, разделени в различни отдели, а структурно наподобява формата на буквата “S”. спокойно може да се каже, че гръбначният стълб е най-важния компонент от целия опорно-двигателен апарат.

За съжаление гръбнакът много лесно се поддава на травми и деформации. Проблемите с него са възникнали още когато нашите далечни предци са се изправили и са започнали да ходят на два крака.

Сега тези проблеми се задълбочават поради заседналия начин на живот, който водим и неестествените пози, които заемаме всеки ден.

Видове гръбначни изкривявания

Сколиоза

Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания – кифоза, лордоза, сколиоза.

Лордоза – представлява изкривяване на гръбначния стълб в лумбалната област /кръста/, а прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция. Чисто визуално се наблюдава изпъкване на корема при сядане. Най-честата причина за възникване на лордозата е неправилна позиция на тялото и твърде слаба абдоминална мускулатура или прекалено скъсена мускулатура на кръста. Лордозата може да бъде и вродена.

Сколиоза – представлява деформация на гръбнака, която се състои в изкривяване на гръбначния стълб настрани /на ляво или дясно/. Сколиозата се приема на най-сериозния вид деформация. В повечето случаи се получават допълнителни кривини по гръбнака, защото тялото се стреми да стабилизира.

Не е изключено да се наблюдава и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Когато водещата кривина е вдясно, състоянието се нарича декстросколиоза, а когато е вляво – левосколиоза.

Сколиозата може да възникне в различни части на гръбначния стълб. Тя е водеща причина за дисбаланс в мускулите на гърба, особено онези, които ни държат изправени. Според степента на деформация може да се получат структурни изменения по целия гръбнак, намаление на неговата дължина /смаляване на ръста/, както и очевиден дисбаланс в симетрията на тялото. Сколиозата може да бъде вродена или придобита.

Кифоза – деформация на гръбнака, която представлява неестествена извивка в горната му част, което води до образуването на гърбица. Кифозата също може да бъде придобита или вродена. В голяма част от случаите по-тежката форма е вродената. Тя е придружена от структурни изменения на гръбнака.

Причините за придобитата кифоза могат да бъдат прекарано тежко заболяване, твърде слаба гръдна мускулатура, неправилни стойка и позиция на седене, недохранване в ранна детска възраст.

Симптоми при гръбначни изкривявания

Изкривяване на гръбначния стълб

Както вече споменахме при сколиозата възниква дисбаланс в симетрията на тялото, смаляване на ръста в резултат на намалението на дължината на гръбнака. Всички изменения могат да бъдат съпроводени с чувство за изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, лесна умора и затруднения в дишането се наблюдават при напредналите форми на сколиоза.

Характерно за лордозата е изпъкването на корема и седалищните мускули напред, както и болки и дискомфорт при седене. При лежане върху равна и твърда повърхност се вижда наличието на голямо пространство между равнината на опората и поясния дял на гърба.

Най-често срещаните симптоми на кифозата са умора, леки болки в гърба, скованост в гърба, затруднено дишане. Възможно е да се образува гърбица.

Диагностициране на гръбначни изкривявания

Ранната диагностика, системното наблюдение и навременното лечение допринасят за благоприятен изход. За оценка на гръбначните изкривявания е необходима точна и пълна анамнеза, която включва подробни данни за минали заболявания, тежест на симптомите.

Трябва да се установи дали някой друг в семейството страда от подобни проблеми. Прегледът играе много важна роля в откриване на гръбначното изкривяване.

Лечение на гръбначни изкривявания

Водещо място в лечението на гръбначните изкривявания има изправителната гимнастика. Тя е особено полезна в началните фази на заболяването.

Електростимулацията е друг важен метод. В основата на самото електростимулативно упражняване на мускулите лежи тяхното свойство да реагират с възбуждане не само на нервния импулс, но и дразнения от друг вид – термически, химически, електрически.

Физиотерапията и закаляването на организма не бива да се подценяват. Колкото по-рано се открие наличието на дадено гръбначно изкривяване, толкова по-голям успех може да се очаква от назначеното лечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest