Тромбоцитопения

Тромбоцитопения

Тромбоцитопения представлява заболяване, което се характеризира с намаляване броя на тромбоцитите в кръвта. Така може да се повиши склонността към кървене. Тромбоцитите представляват малки клетки без ядра, които се образуват в костния мозък и играят изключително важна роля в кръвосъсирването.

Нормалният брой на тромбоцитите е между 150 000 и 400 000 на 1 куб. мм кръв. При намаление на броя им под 200 000 налице е повишена опасност от кръвоизлив.

Тромбоцитопенията може да възникне в резултат на нарушение в образуването на нормални клетки в костния мозък. В повечето случаи причината за това заболяване е разрушаване на тромбоцитите от антителата на болното лице. Това е автоимунна тромбоцитопения, която най-често възниква след вирусна инфекция.

Симптоми при тромбоцитопения

Основните симптоми при тромбоцитопения са кожни кръвоизливи и кръвотечения по лигавиците. Вторите се появяват съвсем спонтанно или под въздействието на изключително малки и едва забележими травми.

Кръвоизливите по кожата могат да бъдат с различен цвят и големина. Те се появяват главно по предната част на тялото и сгъвателните области на крайниците.

В редки случаи кръвоизливите се наблюдават по лицето, дланите, ходилата и лигавицата на устата. Кожните кръвоизливи имат различен цвят, в зависимост от това кога са се появили. Преминават от морав към зеленикав, до жълт цвят накрая.

Кръвотеченията от лигавиците са характерна особеност на тромбоцитопенията, като тези от носа са най-чести. В нередки случаи се наблюдават и кръвотечения от различни вътрешни органи. При жените важно място в симптоматиката заемат маточните кръвотечения.

Познати са две основни форми на тромбоцитопения – хронична и подостра. Протичането на заболяването се характеризира с цикличност – смяна на рецидиви и периоди на ремисии. Рецидивите могат да се провокират от различни причини – оперативни интервенции, травми, инфекциозни заболявания и др.

При наличие на тромбоцитопения кръвоизливното време е удължено, като в периодите на рецидивите може да достигне 10 и повече минути.

Тромбоцити

Диагностициране на тромбоцитопения

При наличие на гореизброените симптоми, болният веднага трябва да потърси лекарска помощ. Следва назначаването на редица тестове, които да установят наличието на тромбоцитопения и причините за възникването ѝ.

Изследването на кръвта показва анемия, но само в случаите на тежки и големи кръвоизливи. След периодите на кръвоизливите се наблюдава намаление броя на тромбоцитите. В много тежки случаи се виждат само единични тромбоцити.

Лечение на тромбоцитопения

В редки случаи тромбоцитопенията може да се дължи на прием на някои медикаменти. По възможност лекарят трябва да спре всички неживотоспасяващи медикаменти, които провокират тромбоцитопения.

Ако проблемите в процесите на кръвообращение се дължат на действието на грешно програмирани собствени антитела, лечението е насочено предимно към разрушаването на кръвни плочици. Това се извършва с кортизонови препарати. Така болестните прояви започват да се подобряват за няколко седмици или дори изчезват напълно.

Ако не настъпи подобряване на състоянието се назначават инжекции или глобулини, а ако се наложи далакът се отстранява оперативно.

Чрез отстраняването на далака се повишава броят на тромбоцитите. Ако костният мозък не може да произвежда достатъчно тромбоцити, те трябва да се осигурят на организма чрез кръвопреливане.

При децата автоимунната тромбоцитопения преминава без специфично лечение. Ако кръвоизливите са големи обаче, се назначават кортикостероиди. Не се препоръчва самолечение. Прогнозата при тромбоцитопения е по-неблагоприятна при хроничната ѝ форма.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 2
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
03.10.2018 19:46
При тромбоцититопения може с голям процент успех да се използва Маоло. Виж в сайта за Маоло. Там има мнения на лекари онколози и хематолози.
Диана
0
0