Рабдомиолиза

Рабдомиолиза

Рабдомиолизата представлява тежко и сравнително рядко животозастрашаващо състояние, което се характеризира с разпадане на напречно-набраздената мускулна тъкан и освобождаване на мускулния белтък, познат като миоглобулин в кръвта. Коварният момент при това заболяване е, че в някои случаи протича без каквито и да е симптоми.

Причини за рабдомиолиза

Основните причини за развитие на рабдомиолиза са няколко. Към най-често срещаните се причисляват нараняване или мускулна травма; подлагане на изключително тежка физическа активност; тежки мускулни контракции в резултат на продължителни гърчове; възпалителни заболявания на мускулите.

Други причини за тежки изгаряния; продължителна кома; продължителна хипотермия; ниски нива на електролитите в кръвта; алкохолна интоксикация, наркотици или злоупотреба с медикаменти.

Някои вируси и бактерии могат да причинят рабдомиолиза, както и отрова от ухапване на змия. Не е за подценяване и наследствената предразположеност.

Симптоми при рабдомиолиза

Болки във врата

Най-често се наблюдават симптоми като болки в мускулите, скованост и усещане за обща мускулна слабост. Състоянието се характеризира с повишаване нивата на ензима креатинин фосфокиназа в кръвта в десет пъти по-високи стойности от референтните. Както споменахме, в някои случаи заболяването протича без проявата на каквито и да е симптоми.

Усложения при рабдомиолиза

На първо място най-сериозното усложнение, което може да възникне е бъбречна недостатъчност. При вече установена рабдомиолиза се наблюдава синдром – при всяка мускулна контузия се получава оток, който води до нарушаване в циркулацията, потенциално застрашаваща засегнатата тъкан. Този синдром се наблюдава най-често след травма на подбедрицата или мускулите на коремната стена.

Диагностициране на рабдомиолиза

Поставянето на диагнозата рабдомиолиза се извършва на база клиничната картинна, данни за физическо претоварване или някой от рисковите фактори, споменати по-горе. Назначава се изследвания кръв и урина, както и наличието на много завишени нива на ензима креатин фосфокиназа.

Лечение на рабдомиолиза

Адекватното и най-вече бързо лечение на рабдомиолизата е от изключително значение за предотвратяване увреждания на бъбреците. Препоръчва се бърза хидратация на организма посредством венозно вкарване на медикаменти и физиологичен разтвор. При някои пациенти може да се наложи и бъбречна диализа.

Болки в мускулите

Ако болният страда от хипокалиемия или хиперкалиемия, те също трябва да бъдат третирани. В случай, че рабдомиолизата е причинила увреждания на бъбреците, лечението трябва да бъде съобразено в индивидуалния случай и увреждането на бъбречната тъкан.

Прогнозата при рабдомиолиза зависи най-вече от степента на бъбречното увреждане.

Лицата с по-лека степен на рабдомиолиза и онези, при които проблемът е овладян бързо, могат да се върнат към нормалния си живот след няколко седмици до месец. Въпреки това част от тях продължават да се оплакват от мускулни болки и лесна уморяемост.

Когато рабдомиолизата не е лекувана правилно, силно вероятно е да се появят усложнения като остра бъбречна недостатъчност и некроза, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Превенция на рабдомиолиза

За съжаление рабдиомиолиза е състояние, което не се влияе много добре от взетите превантивни мерки срещу неговото възникване. Препоръчва се приемът на голямо количество течности след усилена тренировка и да се поддържа оптимален водно-солеви баланс в организма.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати