Глухота

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Глухота
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Глухотата представлява състояние на трайно намаление или пълна липса на слух, които са получени от увреждане на звукопроводния и/или звукоприемния апарат. Глухотата може да бъде частична или пълна, може да възникне както в едното, така и в двете уши.

Видове глухота

Три са основните видове глухота:

Проводно намаление на слуха – този вид глухота се причинява от невъзможност на звука да стигне до вътрешното ухо. Проводното намаление възниква най-често като резултат от проблеми и заболявания на средното и външното ухо – (външен и среден отит, чужди тела, прекалено голямо количество кал и др).

Приемно намаление на слуха – наблюдава се загуба на слуха заради увреди на слуховия нерв и вътрешното ухо. Този вид глухота много често е до края на живота. Развива се в резултат на много силен шум, вибрации и продължително излагане на шум, вродени аномалии, напредване на възрастта, менингит, инфекции на вътрешното ухо, прием на някои лекарства. Тумори, притискащи слуховия нерв, също могат да причинят приемно намаление на слуха.

Смесена загуба на слуха – това е комбинация от горните два вида намаление на слуха.

Причини за глухота

Глухотата може да бъде вродено състояние, но е възможно да възникне във всеки етап от развитието на човека. Най-честите причини за глухота са възпаленията на външното, средното и вътрешното ухо; перфорация на тъпанчето; наличие на голямо количество ушна кал; травми, които могат да причинят разкъсвания на тъпанчето или размества на костиците на средното ухо.

Други възможни причини за глухота са синузити, алергични ринити, много силен шум, наследствени фактори, запушване на Евстахиевата тръба, болест на Мениер, отосклероза, бактериални и вирусни инфекции, тумори на мозъка и ухото. Неврологични проблеми като инсулт и множествена склероза, хипотироидизъм и някои опасни за ухото лекарства също могат да стана причина за глухота.

Симптоми при глухота

В по-голямата част глухотата се развива постепенно, но не е изключено да се появи напълно внезапно. Най-честите симптоми за възникване на този проблем са шум в ушите, затруднения в чуването на звуци, замаяност и чувство за запълненост на ухото.

Симптомите при кърмачета и малки деца са различни от тези при възрастни и варират според възрастта на детето.

При бебета от 1 до 4-ти месец се наблюдава липса на реакция на гласове и различни внуци. При бебета от 4 до 8-ми месец има липса на интерес към музикалните играчки, както и липса първи звуци и гукане. От 8 до 12-ти месец бебето не разпознава името си, а от 12 до 16-ти месец има липса на говор.

Диагностициране на глухота

Установяването на глухотата не е толкова трудна задача за медицинския специалист, но истинската трудност идва при точното поставяне на диагнозата за състоянието, което е причинило появата на глухотата. За целта лекарят провежда разпит за симптоми и оплаквания, история на проблема.

Слухов апарат

Следва назначаването на изследвания, някои от които са компютърна томография; отоскопия – изследване на слуховия проход и тъпанчето; аудиограма – измерване степента на загуба на слух; вибрационни тестове, образна диагностика и други изследвания, които насочват специалиста към причината за проблема.

Лечение на глухота

Според резултатите от изследванията и индивидуалните особености на човек, се назначава най-подходящото лечение. Когато състоянието е предизвикано от ушна кал, се прави промивка, за да се освободи слуховият проход. При възникване на внезапна глухота лечението може да се състои в прилагане на витамини, кортикостероиди, антибиотици, вазодилататори и др.

При инфекциозни заболявания, които засягат средното ухо, се назначават антибиотици и капки, а в някои случаи се налага и хирургично лечение. Други специфични методи на лечение, които се прилагат, са слухови апарати, тимпанопластика, степедектомия и трансплантация на слухови костици.

Профилактика на глухота

Не винаги е възможно да се предотврати глухотата, но някои необратими увреди на слуха могат да бъдат избегнати с избягване на силни шумове. Всеки трябва да подхожда изключително внимателно към слушалки и пособия, които се поставят в слуховия проход. При инфекции на горните дихателни пътища веднага трябва да се потърси лекар, който да назначи лечение.

Слуховите изследвания за малки и новородени деца са изключително важна част в откриването и лечението на вродената глухота.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest