Заболявания на носа

Заболявания на носа

Понеже носът е дихателен орган, заболяванията при него предизвикват силно неудобство при дишане и изискват навременно лечение. Заболяванията на носа могат да засегнат и сетивните органи като очите и вкусовите рецептори.

Видове заболявания на носа

- носна полипоза - заболяването засяга вътрешността на носа и синусите. При него в носа расте доброкачествен тумор във вид на мехур;

- хоанална атрезия – това е вродена малоформация, която се проявява при 1 на всеки 5000 новородени. При него един или и двата задни отвора на носните проходи са запушени;

- деформация на носа - деформацията на носа може да е вродена или придобита – следствие на травма. При него основната кост на носа хлътва силно и затруднява дишането;

- цирей на носа – това е инфекциозно заболяване, което се причинява от стафилококови бактерии. Проникването на микроорганизмите става чрез рани на лигавицата на носа.

Циреят на носа е сериозно заболяване, защото той може да предизвика разсейки из цялото тяло по венозен път и да стигне дори до главния мозък. Често срещано усложнение е образуването на абсцес. Поради тази причина изстискването на образуванието е напълно забранено;

- туберкулоза (лупус) на носа - това е обрив на кожата, който не сърби, но прилича на белег заради възпалените възли. Заболяването се развива бавно и постепенно.

Причини за заболявания на носа

Кръв от носа

Носната полипоза и туберкулозата се появява основно след нелекувана инфекция или остро гнойно възпаление на синусите. Мехурите в носа се появява бавно и постепенно, като първоначално дори не се появяват никакви симптоми.

Циреят се образува най-често на входа на носа и основната причина за появата му са бактерии, които проникват при вдишване. Някои заболявания - диабет, нефрит, нарушение на обмяната на веществата, също могат да предизвикват образуването на цирей.

Различните видове травми, при които носа се наранява, водят на смущения на органа. При тези наранявания болката е много силна и предизвиква първоначален шок.

Вредните химикали, които се вдишват, силно запрашената среда, както и сухия въздух също водят до инфекции на носа.

Симптоми при заболявания на носа

Заболяванията на носа предизивкват затруднено дишане, кървене или сърбеж в носа. Затрудненото дишане е следствие най-вече от запушването на носа, а от това се предизвиква и намаляване на обонянието.

При носната полипоса от носа тече воднист секрет, а пациентите се оплакват от упорито главоболие, както и болки и изтръпване в областта на бузите.

При цирея върхът на носа е зачервен и подут, а при допир се изпива силна болка. Циреят е конусообразен със жълтеникав връх, като понякога от него изтича гной.

Заболяването покачва телесната температура на тялото, която достига около 38 градуса по Целзий.

Туберкулозата на носа, освен по-трудното дишане, предизвиква и кървене в резултат от от натрупалите се сухи жълти корички в носа.

Хрема

Диагностицирине при заболявания на носа

Освен с оглед на характерните симптоми за заболяванията на носа, за поставянето на диагноза се извършва и фиброоптика (назална ендоскопия), чрез която носната кухина се разглежда в дълбочина.

Назначава се и ренгенова снимка на околоносните кухини, за да се установи доколко са засегнати кухините от заболяването. Назначава се и консултация с алерголог, която трябва да установи дали алергична реакция не причинява заболяванията.

Лечение при заболявания на носа

Лечението на носна полипоза започва чрез медикаменти и макар че полипите се повлияват от лекарствата, те не изчезват напълно. Могат да се отстраняват успешно от носната кухина само чрез операция.

Оперативно могат да бъдат отстранени и деформацията на носа – вродена или в следствие на травма, както и малофоемацията хоанална атрезия, при която има запушен вътрешен проход на носа.

Срещу цирея се приемат лекарства и се правят компреси от ихтиолова паста (20%), спирт и болкоуспокояващи.

Превенция при заболявания на носа

Повечето от заболяванията на носа са предизвикани от недостатъчно чистия въздух в помещението, където прекарваме по-голямата част от времето си. Заради това е нужно редовно да почистваме праха и да проветряваме стаите, най-вече когато в тях се пуши.

Като превенция срещу заболяванията на носа е нужно да посещаваме специалист още с първите симптоми на възпаление на носа преди то да се е усложнило.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати