Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Споделени Истории»Тийнейджъри»Единственото хубаво нещо - те ми го отнемат

Единственото хубаво нещо - те ми го отнемат

Единственото хубаво нещо - те ми го отнемат
Здравейте! Аз съм момиче на 12 и имам проблем с родителите си. Като цяло - преди около месец им казах, че искам да стана вегетарианец, защото научих за месната и млечната промишленост. Първата седмица- беше ок. Нали - ядох си без месо и нищо не ми казаха. После обаче, нещо ги прихвана, че трябва вече да ям месо. Когато ги попитах защо, те казаха, че щял да ми се покачи хемоглобина, не съм щяла да раста нормално, щяла съм да се разболея и умра..... И днес стана много лошо.

Казаха ми, че ако не започна да ям месо, вкъщи ще ядем само пържоли и ако не искам - ще я карам на хляб със сол.

И искам да ви попитам за съвет - какво да правя? И не - дори да им кажа, че така е по - здравословно даже, те пак ще си знаят своето. Също искам да бъда вегетарианец. И благодаря Ви предварително!
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (3)

Изпрати
Annchi
Annchi
10.02.2023 04:42
Мило момиче, може би родителите ти са по-рязки и не е правилно да подхождат със забрана, но аз също като тях смятам, че това не е здравословно. Организма има нужда от това. Особено в твоята възраст. За правилното ти развитие трябва да се храниш пълноценно.
2
0
Кристина Черникова
Здравей, аз също не ям месо от 10 години и разбирам напълно желанието ти да си вегетарианка.

Въпреки това не бих те посъветвала да изключваш животинските продукти, тъй като си само на 12 години и организмът ти все още се развива.

Съответно се нуждае от определени хранителни вещества, които най-лесно и в най-големи количества се набавят от животинските храни.

Ако ги спреш и не ги заместиш правилно (с подходящи растителни храни, хранителни добавки, достатъчно слънчева светлина) това може да окаже сериозни вреди върху здравето ти.

В много случаи хората спират месото и вместо това наблягат на тестени храни и сладкиши, което също не е опция и е много вредно.

Истината е, че вегетарианството и веганството не са за всеки. За някои този начин на хранене е здравословен, но за други е пагубен. Всеки организъм е различен и реагира по-специфичен начин. Не те съветвам да си правиш експерименти със здравето си, когато си само на 12.

За да поемеш по пътя на вегетарианството, без да си вредиш, трябва да се консултираш с диетолог, който да ти назначава редовно тестове и да ти създаде балансиран режим на хранене.

0тносно реакцията на родителите ти - не им се сърди. Те все пак са отговорни за теб, поне докато станеш на 18 години. Опитай се да ги разбереш и не им се сърди. Сигурна съм, че искат най-доброто за теб.
1
0
Виолета Димова
Според мен е добре и е важно да се храниш с месо! Ако не ядеш месо, след време организмът ти ще получи дефицит на желязо и ще имаш нисък хемоглобин. Опасно е.
На тази възраст е важно да се храниш разнообразно!
1
0

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: