Ezine.bg»Споделени Истории»Семейни Истории»Той я тормози, тя плаче и се моли, а аз не знам как да помогна...

Той я тормози, тя плаче и се моли, а аз не знам как да помогна...

Той я тормози, тя плаче и се моли, а аз не знам как да помогна...
От известно време, един етаж над моето жилище, се настаниха нови съседи. Квартиранти са и най-вероятно са дошли от някое село да работят в града. Млада двойка са, без деца. . .

Все още не съм ги виждала, но за сметка на това всеки ден ги чувам - чувам ежедневните им скандали. Всъщност те не се карат един на друг, а по-скоро мъжът се кара на жената. Някой ще рече, че това са нормални семейни отношения, но в конкретния случай с тези съседи, скандалите им преминават всякакви граници.

Той не просто и се кара, а според мен я тормози физически и психически - крещи със злоба, блъска, хвърля, чупи. През повечето време тя мълчи, а когато чуя гласа и, то е защото плаче, извинява се или се моли за милост. Вероятно той я изпитва с някакви провокативни въпроси и когато тя сгреши с отговора я бие или я заключва на терасата.

Случвало се е да я заключи и в банята. Когато е заключена в банята я чувам все едно сме в едно помещение, т. като ехото и вентилацията усилват звука. Не че ги подслушвам, просто кавгите им са наистина много шумни. . .

Днес пак се караха, до преди малко тя ревеше в банята и блъскаше по вратата да и отвори. Явно я е пуснал, защото поутихнаха. Миналия уикенд пък празнуваха нещо и на него му беше "густо".

До три през нощта се чуваше сръбска музика и пиянският му вой, явно се опитаваше да пее. В един момент се чу дрънчене на чинии и прибори - най-вероятно тя се опитваше да разчисти, на което той се издразни, строши няколко чинии в пода и я заключи на терасата с думите "Марш на вън! ", все едно гонеше куче.

Тя явно не искаше да събуди съседите, макар че при този шумен купон едва ли някой е успял да заспи, така че тихо потропваше по вратата и го молеше да и отвори. . . когато сутринта станах, тя още беше на терасата и тихичко плачеше. Чуваше се само хълцането и. Дожаля ми много.

Всъщност при всеки техен скандал изпитвам безсилие, защото ми се иска да и помогна, но не знам как. Признавам си, че се страхувам да се намеся пряко. Мислила съм си да звънна в полицията, но обикновено такива случаи ги броят за семеен сканадал и докато жертвата не подаде жалба, никой нищо не може да направи.

После пък си казвам: Добре де, щом я тормози така, защо стои при него? ! Обича ли го или по някакъв начин е зависима от него? ! Ако го обича глупачка ли е или прекалено наивна романтичка? Ако пък е зависима от него каква ще да е тази зависимост, която да си заслужава целия този тормоз? Въобще защо позволява това да и се случва?

Сигурна съм, че има много жени в нейната ситуация, които не могат да се спасят от тормоза и имат нужда от помощ, но в същото време си давам сметка, че ако сами не си помогнат, няма кой да ги спаси. Докато търпят, прощават, и се преструват, че нищо не се е случило, няма да могат да излязат от омагьосания кръг на обиди, прошки, празни надежди, срам, болка и безсилие.

Обръщам се към малтретираните жени: Моля Ви, вземете се в ръце, потърсете помощ, споделете с близките си, не го прикривайте, не търпете, потърсете спасение! Подайте жалба в полицията, избягайте от насилника, спасете се, защото ние вашете съседи, дори да чуваме стоновете ви, не можем да ви помогнем!

Ще Ви помогнем днес, ще Ви помогнем и утре, но не можем постоянно да бдим над Вас. Направете го заради себе си, заради децата си, заради родителите си. Всеки път, когато чуя съседите си да се карат си мисля, как биха се почувствали нейните родители ако чуят как той се държи с детето им, как бих се чувствала аз ако някой се държи така с детето ми? !

Мили жени, никой мъж не е толкова уникален, че да си заслужава да търпите терора му! Никой мъж няма право да се държи така с Вас! Никоя жена, колкото и лоша да е, не заслужава да се отнасят с нея като с куче - да я бият, гонят, обиждат и заключват!

Ако си мислите, че с него е зле, но без него е още по-зле, много грешите! Нищо не може да е по-лошо от това, което преживявате в момента. Борете се за живота, свободата и спокойствието си! Бъдете силни!

Ако съседката ми прочете това, моля да ми прости, че оставам само мълчалив свидетел на страданието и, но все пак нейният живот е в нейните си ръце и само тя може да си помогне! ! !
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (14)

Изпрати
Аноним
Аноним
14.04.2016 18:12
Мой съвет към тебе е първо да се сближиш с момичето , опознай я , предразположи я към разговор , ако успееш да направиш това , и чуваш пак викове и крясъци ,можеш спокойно да звъннеш в полицията. Мъжът и предполагам не би се светнал , че ти подаде сигнал ,понеже сте се сприателили .
2
0
ветх
ветх
17.11.2013 17:46
Все едно са описани квартирантите от съседния апартамент, които за щастие се изнесоха. Но 112 не е решение, поне не и дългосрочно, трябва да се говори с жената, а и щом са "от село" много вероятно тя да е възпитана така- да търпи и да не смее да каже и дума на мъжа си, защото той е най-най-великият. Ако се изкоренят тези разбирания, никога няма да има подобни случаи!
7
0
Павлина Илиева
Павлина Илиева
14.11.2013 09:59
Вие нашите съседи можете да помогнете на нас които сме подложени на домашно насилие.
Причините са много поради които една жена не може да пристъпи към адекватни действия. Едно от нещата е се чувстваме сами, уплашени и несигурни и ако Вие нашите съседи в момента който чуете скандала се обадите на краткия номер 112 и дойдат органите на реда разкажете какво се случва без да се страхувате от насилника че може да Ви навреди по някакъв начин няма да има толкова страдащи жени и деца. Аз също съм в един такъв омагьосан кръг и когато попитах съседи дали желаята да ми бъдат свидетели те отговарят "Не, не, не ни забърквай страхуваме се".
Когато има по смели съседи в тази насока, ще има и по-смели жени. Когато има по-отговорни институции които да бъдат на страната на потърпевшия нещата ще изглеждат по различно, защото насилницит ще знаят че когато посегнат на съпругата или детето си с обида или шаамар ще има много бързо наказание.
До тогава - съжалаявам ни остава само тихичко да плачем в банята надявайки се да не сме смутили спокойствието на съседите, да търпим особените погледи на слеващия ден.
8
1
Тал
Тал
13.11.2013 09:56
И какво правиш ти по въпроса? Много е лесно да се дава отстрани акъл,но когато трябва да се предприемат действия не е така лесно май? Като си готова да й помогнеш, защо не се обади в полицията поне веднъж? Ако имаш мъж до себе си, той не отиде да спре скандала? Имахме подобни съседи. Бях ученичка, но родителите ми се намесиха и слава Богу никой не пострада. Вярно е,че е въпрос на избор, но много хора не се осмеляват да поискат помощ, защото не вярват,че ще я получат. Мислят,че отношението което получават е нормално. Полиция, център за социално подпомагане, да поговорите с нея - избори има много, въпросът е стиска ли Ви?
8
4
MimiS
MimiS
10.11.2013 12:52
Много жени ще намерят сила с думите ти.Поздравявам те че си отделила от времето си ,за да им помогнеш!
1
1
Даннниии
Даннниии
10.11.2013 12:32
За мен най-адекватното нещо,което можете да направите,е да поговорите с жената. Но не директно..ако направо отидете до тях един ден и й кажете,че чувате непрестанните скандали и крясъци, тя ще се отдръпне от Вас и ще се опита да защити личния си живот,ще каже,че не е Ваша работа. Затова,ако има начин, сближете се първо с нея, поканете я на кафе у вас, опитайте се да я предразположите, така че тя сама да тръгне да Ви споделя в един момент. Ако е наранена и иска да избяга от този човек, тя ще потърси утеха у Вас и ще поиска помощ. От друга страна, ако по някаква извратена непонятна причина продължава да го търпи и да преглъща обидите му, значи това е нейният личен избор и тя не желае да се освободи от тази тирания. В ракъв случай, няма какво да се направи. Въпрос на елементарно самоуважение и инстинкт за самосъхранение е да избягаш от такъв живот, но хората са казали: Всеки има право да е глупав, колкото си поиска.
6
2
Алиса
Алиса
09.11.2013 15:48
Ами следващия път като ги чуеш просто извикай полиция.Жалваш се тук сигурно защото ти пречат да заспиш и не смееш да се намесиш вероятно от страх.В този случай поведението ти е осъдително-ти всекидневно си косвен свидетел на това,но не реагираш по никакъв начин.Ясно е,че не искаш да си усложняваш живота,но ти сама си го казала-ако знаеш,че това се случва на твоя приятелка,роднина,на собствената ти дъщеря пак ли няма да се намесиш?Нищо не ти пречи да вдигнеш слушалката и да подадеш сигнал!Освен това можеш да поговориш с жената,да я насочиш към кризисен център,да и дадеш телефон на такъв или сама да сигнализираш в такъв център за нея,дори и да я заведеш.Силна си на думи и желания,не и на действия,а действията говорят много повече от казаното!
9
2
Албена
Албена
10.04.2016 23:53
Какво даваш тъпи акъли .... над теб ако живеят такива хора, няма ли да ти пречат да спиш, особено ако на другия ден си на работа ?! Нормално е да и пречат на жената ! И е нормално да се страхува от отмъщението на идиота съсед! Ще те питам тебе ако си в тази ситуация какво ще направиш, ама иначе тука акъли да раздаваш много те бива!
0
0
Рила
Рила
09.11.2013 13:41
Според мене трябва да се обадите на полицията и те да се намесят. Все пак тоя един ден може да нарани жена си толкова лошо че да я убие. Как бихте живяли с това в главата си че сте имали възможноста да направите нещо? Не вярвам полицията да каже ,,абе обади се госпожа Х от апартамент номер X...'' все пак анонимност трябва да има та ти и семейството ти няма да си имате проблеми с него. Но като цяло обаждането до полицията не е само за нея но и за теб и твоето семейство, все пак не може да ти е приятно всеки път да им слушате виковете и караниците. Успех :)
4
1
!
!
07.11.2013 22:04
Ами обадете се в полицията де! Подавате сигнал, патрулкаъа пристига, звъни на вратата... няма да прекратят всичко на мига, това е ясно, но е крайно време обществото (в този случай това са съседите) да спре да толерира подобни индивиди. Докато ние всички търпим подобни прояви на агресия около нас, те ще процъвтяват.
3
0
Георгиева
Георгиева
05.11.2013 17:01
В повечето случаи подобни жени така са възпитани, така са израстнали, това са видяли. Или си траят заради това ''какво ще кажат хората'', '' ще ме сочат с пръст''. Имам една приятелка в същото положение, много пъти е идвала посред нощ след поредния побой и тя се сърди и ме обвинява когато и говоря да се вземе в ръце, да си вземе децата и да си урежда живота.Какво прави тя- започва да го защитава! Безценния той!!! Няма да вземе да го нарита ами и ще ми стои заключена и ще му се моли и извинява.Какво щяла да прави без него сама, не можела да е на квартира, само на една заплата, децата щели да са без баща, той нейния живот вече бил свършил, на тях да помогнела... Тя не иска да приеме че по този начин травмира тях за цял живот...
Така че ако човек сам не иска да си помогне никой отстрани не може да го направи вместо него.
1
1

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: