Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо ягодите са толкова полезни за жените над 50 години

Защо ягодите са толкова полезни за жените над 50 години

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190
Защо ягодите са толкова полезни за жените над 50

Ягодите са неустоими - те са сочни и ароматни. Освен това са полезни за цялото ни тяло, тъй като са източник на здраве и красота. Ето защо жените над 50 години трябва да похапват ягоди по-често.

Ягодите са пълни с основни хранителни вещества, които правят чудеса за здравето и красотата. Чаша ягоди, около 152 г, съдържа 49 калории и около 3 грама фибри.

Някои от другите хранителни вещества в този сочен плод, които го правят такъв извор на здраве, включват протеини, витамин С, манган, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин К.

Ягодите също са богати на антиоксиданти и полифеноли, за които е доказано, че са полезни в борбата с рака и подобряване на здравето на сърцето.

Ето още ползи от ягодите:

Повишават имунитета

Ягодите са пълни с витамин С, който важен за висок имунитет и общото здраве. Всъщност една порция плодове съдържа повече витамин С от портокал и осигурява половината от дневните ви нужди.

Получаването на витамин С от нашата диета или хранителни добавки е изключително важно, тъй като нямаме способността да произвеждаме витамин С по естествен път.

Витамин С предизвиква стимулиращи имунитета антитела и проучвания са установили, че витамин С повишава концентрацията на имуноглобулин, антитяло, което е ключов компонент на имунната система. Също така ягодите се борят с умората, от която се оплакват все повече жените над 50 години.

Ягоди

Полезни за очите

Доказано е, че силните антиоксиданти в ягодите предотвратяват катаракта, състояние, при което лещата на очите се помътнява и може да доведе до слепота, ако не се лекува.

Витамин С предпазва очите от увреждане на свободните радикали, които могат да увредят лещите, а също така поддържа роговицата и ретината здрави. Антиоксидантите също така предотвратяват дегенерация на макулата и други очни заболявания, които започват да застрашават зрелите жените над 50 години.

Предотвратяват сърдечни заболявания

Силната комбинация от елагова киселина и флавоноиди неутрализира ефекта на лошия холестерол, който причинява натрупване на плака в артериите. Флавоноидите намаляват възпалителната реакция в организма и това предпазва сърцето.

Според изследователи от Центъра за клинично хранене и изменение на рисковите фактори в Торонто, ягодите намаляват окислителните щети, както и липидите в кръвта, които влошават сърдечните заболявания и диабета.

Полезните вещества в ягодите предпазват лигавицата на кръвоносната система, предотвратяват натрупването на плаки в артериите и регулират кръвното налягане. Яжте три или повече порции ягоди всяка седмица, за да намалите риска от инфаркт, който нараства с напредване на възрастта.

Ползи от ягоди

Регулират кръвното налягане

Антоцианините, антиоксидантите в ягодите разширяват лигавицата на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Те са богати и на хранителния калий, който поддържа кръвното налягане под контрол.

Подобряват храносмилането

Ягодите са пълни с фибри - около 2 g на порция, така че редовното им ядене може да помогне за предотвратяване на проблеми като запек и дивертикулит - възпаление на червата.

Фибрите също се борят с диабет тип 2, като забавят усвояването на захарите в кръвта. Те са с ниско съдържание на калории, така че са чудесна диетична закуска. Добрият прием на ягоди увеличава производството на хормон в тялото, наречен адипонектин, който засилва метаболизма.

Вече имате повече причини да хапвате ягоди. Добавяйте ги в плодови салати, плодови кремове и смутита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest