Ягодите са неустоими - те са сочни и ароматни. Освен това са полезни за цялото ни тяло, тъй като са източник на здраве и красота. Ето защо жените над 50 години трябва да похапват ягоди по-често.
Ягодите са пълни с основни хранителни вещества, които правят чудеса за здравето и красотата. Чаша ягоди, около 152 г, съдържа 49 калории и около 3 грама фибри.
Някои от другите хранителни вещества в този сочен плод, които го правят такъв извор на здраве, включват протеини, витамин С, манган, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин К.
Ягодите също са богати на антиоксиданти и полифеноли, за които е доказано, че са полезни в борбата с рака и подобряване на здравето на сърцето.
Ето още ползи от ягодите:
Повишават имунитета
Ягодите са пълни с витамин С, който важен за висок имунитет и общото здраве. Всъщност една порция плодове съдържа повече витамин С от портокал и осигурява половината от дневните ви нужди.
Получаването на витамин С от нашата диета или хранителни добавки е изключително важно, тъй като нямаме способността да произвеждаме витамин С по естествен път.
Витамин С предизвиква стимулиращи имунитета антитела и проучвания са установили, че витамин С повишава концентрацията на имуноглобулин, антитяло, което е ключов компонент на имунната система. Също така ягодите се борят с умората, от която се оплакват все повече жените над 50 години.
Полезни за очите
Доказано е, че силните антиоксиданти в ягодите предотвратяват катаракта, състояние, при което лещата на очите се помътнява и може да доведе до слепота, ако не се лекува.
Витамин С предпазва очите от увреждане на свободните радикали, които могат да увредят лещите, а също така поддържа роговицата и ретината здрави. Антиоксидантите също така предотвратяват дегенерация на макулата и други очни заболявания, които започват да застрашават зрелите жените над 50 години.
Предотвратяват сърдечни заболявания
Силната комбинация от елагова киселина и флавоноиди неутрализира ефекта на лошия холестерол, който причинява натрупване на плака в артериите. Флавоноидите намаляват възпалителната реакция в организма и това предпазва сърцето.
Според изследователи от Центъра за клинично хранене и изменение на рисковите фактори в Торонто, ягодите намаляват окислителните щети, както и липидите в кръвта, които влошават сърдечните заболявания и диабета.
Полезните вещества в ягодите предпазват лигавицата на кръвоносната система, предотвратяват натрупването на плаки в артериите и регулират кръвното налягане. Яжте три или повече порции ягоди всяка седмица, за да намалите риска от инфаркт, който нараства с напредване на възрастта.
Регулират кръвното налягане
Антоцианините, антиоксидантите в ягодите разширяват лигавицата на кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане. Те са богати и на хранителния калий, който поддържа кръвното налягане под контрол.
Подобряват храносмилането
Ягодите са пълни с фибри - около 2 g на порция, така че редовното им ядене може да помогне за предотвратяване на проблеми като запек и дивертикулит - възпаление на червата.
Фибрите също се борят с диабет тип 2, като забавят усвояването на захарите в кръвта. Те са с ниско съдържание на калории, така че са чудесна диетична закуска. Добрият прием на ягоди увеличава производството на хормон в тялото, наречен адипонектин, който засилва метаболизма.
Вече имате повече причини да хапвате ягоди. Добавяйте ги в плодови салати, плодови кремове и смутита.