Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Лъжата развива детския мозък

Лъжата развива детския мозък

Нина НордНина Норд
Джедай
2k347
Дете

Колкото по-рано детето започне да послъгва, толкова по-голям е шансът то да постигне големи успехи, когато стане възрастен човек. Това твърдят канадски учени, изследвали 1200 деца.

Хлапетата за изследването били на възраст от 2 до 16 години. От експеримента станало ясно, че способността на детето да лъже на двегодишна възраст е признак, че мозъчната му активност се развива с изключително бързо темпо.

Според мнението на учените това е абсолютна гаранция, че такова дете след израстването си има всички шансове да постигне успехи във всяка една област, в която реши да се прояви.

На двегодишна възраст лъжат около двадесет процента от децата. На три години този показател се вдига до цели петдесет процента, а на четири годинки лъжат деветдесет процента от хлапетата.

На дванадесет години вече лъже почти всяко дете, изключенията са невероятна рядкост. Този процент обаче рязко започва да намалява към шестнадесетата година на детето.

Тогава лъжат под шестдесет процента от тийнеджърите. Периодът на начало на използване на лъжата от детето като инструмент за манипулиране на околните е свързан с момента на осъзнаването на света.

деца

И с това, че този свят е разделен на две части – детето и неговото обкръжение. Когато започнат да се приближават към тригодишна възраст, децата откриват, че личният им интерес често е в разрез с интересите на околните.

Те бързо стигат до извода, че за задоволяване на собствените желания са принудени да крият истината от възрастните. При правилно възпитание детето трябва да разбере, че лъжата може да се използва, но само в някои случаи.

Ако се насочи в правилната посока, детето ще открие, че с помощта на лъжа може да задоволи нуждите на околните, а не своите собствени. Изборът се прави в съответствие с приоритетите, пропагандирани в обществото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest