ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Чиа или ленено семе: какво да изберем?

Чиа или ленено семе: какво да изберем?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Ентусиаст
1632
Чия или ленено семе

Tъй като хората стават все по-сериозни, става ли дума за здравето, те се стремят да добавят хранителни продукти с висока хранителна стойност към храненето си.

Две такива модерни суперхрани са ленено семе и чиа, и двете от които са малки семена, чиито меки вкусове спомагат за лесното им прибавяне в различни ястия и здравословни закуски. Ленът и чията предлагат редица хранителни и здравословни ползи, но те се различават леко в съдържанието на хранителни вещества. Чиа или ленено семе да изберем?

Съдържание на калории

И чиата, и ленените семена осигуряват богат източник на енергия за подхранване на метаболизма ви. Всяка унция семена от чиа съдържа 138 калории, или 7 процента от дневния прием за някой, който спазва диета с 2000 калории.

Ленените семена съдържат малко повече енергия: унция цели семена съдържа 151 калории, или 7, 5 от дневния калориен прием от 2000 калории. Ако искате да намалите калориите от диетата си, изберете чиа пред ленено семе.

Съдържание на омега-3 мастни киселини

Една от хранителните ползи както на чиа, така и на лененото семе е съдържанието на омега-3 мастни киселини. Тези незаменими мастни киселини спомагат за поддържането на здрава кожа и коса, благоприятстват вашето сърдечно-съдово здраве и допринасят за добрата мозъчна функция. Чиа и ленените семена съдържат омега-3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина или ALA.

Чиа пудинг
Снимка: Lenka

Ленените семена осигуряват по-богат източник на ALA, предлагайки приблизително 6, 5 грама ALA на унция, в сравнение с 5 грама в еквивалентна порция семена от чиа. Ако вашата цел е да увеличите приема на омега-3 мастни киселини, изберете смлени ленени семена. Избягвайте цели ленени семена като източник на омега-3 мастни киселини, вашият храносмилателен тракт няма достъп до здравословните мазнини на семената, освен ако семето не е смляно преди ядене.

Съдържание на фибри

Чиата и ленените семена осигуряват източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, които помагат да се заситите след хранене и да предотвратите скокове на кръвната захар след хранене и запек. Всяка унция чиа съдържа почти 12 грама диетични фибри, 60 процента от препоръчителния дневен прием за жена и 40 процента от препоръчителния прием за мъж.

Ленът осигурява малко по-малко фибри - 8 грама, съответно 40 и 27 процента от препоръчителния дневен прием за жени и мъже. Тъй като и чиа, и ленът са храни с високо съдържание на фибри, включвайте тези семена във вашата диета постепенно, тъй като внезапното увеличаване на приема на диетични фибри може да доведе до разстройство на храносмилането.

Съдържание на микроелементи

Състав на ленено семе

Добавянето на чиа или лен към вашата диета увеличава приема на микроелементи, двете семена осигуряват източници на основни витамини и минерали. Ленът и чията съдържат умерени количества витамини от група В и витамин Е, както и основни минерали като калий, фосфор и магнезий.

Има обаче няколко хранителни разлики; чиа осигурява значително повече желязо, калций и селен на порция, отколкото лен. От друга страна, ленът е източник на холин - хранително вещество, важно за мозъчната функция, което не се намира в чиа. Поради разнообразното им съдържание на микроелементи, помислете за добавяне на чиа и лен във вашата диета за по-широк спектър от витамини и минерали.

Затова изпробвайте повече закуски с ленено семе и салати с чиа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest