Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Метилфолатът - активната форма на фолиевата киселина

Метилфолатът - активната форма на фолиевата киселина

метилфолат

Всеки е чувал за фолиевата киселина и нейните ползи за здравето, рисковете при дефицит на витамин В9, както още се нарича фолиевата киселина.

По-малко обаче се знае за метилфолатът, който представлява активната форма на фолиевата киселина. За да се изясни същността на метилфолатът, трябва да се направи паралел с фолиевата киселина.

Фолатът е естествената форма на витамин В9, която откриваме в някои хранителни продукти. Името идва от листо, тъй като в листните зеленчуци е основното съдържание на витамин В9. Повечето хранителни фолати в храносмилателната система се превръщат в метилфолат и после се включват в кръвния поток.

Фолиевата киселина представлява синтетична форма на витамин В9. Използва се като хранителна добавка. В храносмилателната система тя не се превръща изцяло в метилфолат и трябва да бъде преобразувана допълнително в черния дроб. Понякога се налага да се приема заедно с витамин В6, за да се усвои от организма напълно.

Тъй като са две форми на витамин В9, фолатът и фолиевата киселина се припокриват по отношение на ползите за организма и разликата е само в степента на усвояване.

Процесът не работи правилно при голям брой хора със специфичен генетичен полиморфизъм и оттам се получават различни здравословни проблеми - намален брой червени кръвни клетки, депресии, а производството на метилфолат е важно да се осъществява правилно, за да се извършват редица важни жизнени процеси като деленето на клетките, производството на ДНК, активиране на витамин В12, намаляване на нивата на хомоцистеина и други.

какво е метилфолат

В хранителните добавки се използва основно синтетичната форма на фолиевата киселина, която преминава процес на метилиране, за да се усвои напълно от организма.

Метилфолатът има по-добри качества и полезни действия, които се дължат именно на активната форма. Чрез специална технология вече е възможно метилфолатът да се приема като хранителна добавка с висока биологична наличност.

Нуждата от метилфолат нараства силно при бременност, защото веществото е много важно за правилното развитие на плода. Затова по правило се приема витамин В9 като хранителна добавка от всяка бременна жена.

Нуждата от метилфолат може да се задоволи в обикновените случаи също чрез прием на синтетична фолиева киселина, която да се преобразува в черния дроб.

Добре е в менюто да присъстват достатъчно зеленолистни зеленчуци, които са източник на витамин В9.

Вижте и: Всичко за фолиевата киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest