Зимата вече е отминала, а на пазара все още не са се появили така обичаните от нас летни и сочни домати. Рано е за любимата ни шопска или мераклийската овчарска салата.
За наша радост обаче можем спокойно да кажем сбогом на тежките зимни салати и туршии, защото пролетно време се появяват всякакви зеленийки като марули, спанак, лапад и др., от които можем да си приготвим много свежи и вкусни зелени пролетни салати, които да комбинираме със сварени яйца.
В случай че все още не сте се досетили защо споменаваме именно яйцата в нашите рецепти, то ще ви подскажем. Наближава и Великден, когато във всеки дом е препълнено с вече сварени и боядисани яйца, чието изобилие е толкова голямо, че се чудим как да ги включим в менюто си.
В следните редове ще ви предложим няколко вкусни идеи за пролетни зелени салати с яйца.
Традиционна зелена салата с маруля и яйца
Няма как да си представим Великденската или Гергьовската трапеза без на нея да няма сервирана и зелена салата от маруля и яйца, но истината е, че тази салата е типична за целия пролетен сезон. Добре е да вземете предвид, че марулите могат да са пълни с нитрати и е задължително предварително да ги накисвате във вода, към която сте добавили сода и/или оцет. Накисването не трябва да е по-малко от 30 минути, като междувременно се сменя водата им.
Самата салата се състои от нарязана на ивички маруля, краставица, репички и зелен лук, които се подправят с оцет (още по-вкусна става салатата ако разполагате с балсамов оцет), сол и зехтин/олио. За финал след като е разбъркана вече салата я украсявате с нарязани на четвъртинки сварени яйца.
Салата от айсберг, домати, сирене и яйца
С айсберг разполагаме целогодишно, но ако все още не можете да се сдобиете с хубави и свежи домати, по-добре използвайте чери или коктейлни доматчета. За да измиете и отцедите айсберга е добре предварително да го накъсате и за последвалата му обработка да използвате центрофуга за зеленчуци. Към него добавете натрошено или нарязано на кубчета сирене (може да е както краве, така и козе, овче, биволско и др.), нарязани домати и сварени яйца. Подправете по ваш вкус.
Микс от зелени салати и пъдпъдъчи яйца
Знаете, че в магазините се продават всякакви миксове от зелени салати. Да, излизат малко по-скъпичко от обикновените, но пък ни осигуряват разнообразно меню. Независимо дали на опаковката им пише дали са предварително измити или не, ви препоръчваме вие допълнително да ги накиснете и да ги измиете у дома, за да сте сигурни, че сте се отървали от нитратите.
В купа смесете натрошено сирене, зехтин, заквасена сметана, горчица, чесън на прах, сол, босилек и риган и разбъркайте всичко до получаването на хомогенна смес. Полейте с така приготвения дресинг зеленийките, разбъркайте и поднесете салатата заедно с нарязани на половинки пъдпъдъчи яйца и поръсена с пармезан.
Салата от айсберг, рукола, авокадо, царевица и яйца
За да измиете и отцедите руколата и накъсания предварително айсберг, използвайте центрофуга за зеленчуци. Изсипете зеленийките в купа и към тях добавете царевица от консерва и нарязани на кубчета авокадо и яйца. Подправете с дресинг по ваш вкус.
Зелена салата с яйца и млечен сос
За основа на тази пролетна зелена салата може да ви служи традиционната зелена салата с маруля и яйца, както и всякаква друга пролетна салата от зеленийки. Различното е, че можете да я залеете с млечен сос, приготвен от кисело мляко, майонеза, чесън, сол и копър.
Салата от бейби спанак, домати и яйца
Спанакът, така любим на Попай Моряка, е в действителност един от най-полезните листни зеленчуци, особено ако е консумиран пресен. Поради тази причина искрено ви препоръчваме да си направите салата от бейби спанак (предварително обработен с помощта на центрофуга за зеленчуци), ситно нарязан зелен лук, нарязани на кубчета домати и яйца, които да подправите с оцет, олио/зехтин и сол на вкус. Ще си оближете пръстите!
Вижте още вкусни идеи за пролетни салатки.