Косопад

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Косопад

Косата е една от най-отличителните човешки черти. Нейното състояние се отразява на това как хората се възприемат и чувстват, дали някой има самочувствие зависи не само от физическите данни, но много често и от начина, по който изглежда косата му. Стилистите измислят хиляди прически и цветове, за да задоволят желанието на всеки човек за индивидуалност.

Окапването на косата е проблем по-често срещан при мъжете и за него често се използва думата оплешивяване. Жените не са застраховани от косопад, обичайно психически те реагират по-тежко от мъжете.

Нормално е на денонощие от главата да падат между 50 и 100 косъма и това не оказва влияние на външния вид на косата. По-интензивно опадане на космите се наблюдава при преходите от пролет към лято и от есен към зима, което е нормално. Когато обаче количеството значително нарасне е необходимо да се потърсят начини за прекратяване на това състояние, а в някои случаи и лекарска намеса.

Причини и видове косопад

Състоянието на косата е индикатор за физическото и психическото състояние на индивида.

Един от най-разпространените видове косопад е андрогенен или наследствен косопад. Засяга предимно мъжете, но и някои жени страдат от него. Започва с изтъняване и намаляване на окосмяването в областта на слепоочията, след което обхваща фронталната част на скалпа. Обичайно е симетричен, причинява се от андрогенните хормони. Тази форма на косопад може да започне във всички възрасти в това число и в юношеството. Процесът е необратим, но може да бъде намален или отложен.

В някои случи косопадът е симптом на тежки заболяваниялупус, заболявания на щитовидната жлеза, сифилис, хормонален дисбаланс, хранителни нарушения. При този вид косопад влизат жените с тежък менструален цикъл, както и тежки недохранвания, които могат да бъдат следствия от диети.

Друга причина за косопад може да бъде прием на медикаменти за лечението на някои болести. Такъв пример е лечението с химиотерапия на онкоболни. В тази група влизат и злоупотребяващите с наркотични вещества като амфетамин.

Причина за окапването на косата може да бъде физическо увреждане на скалпа или косата, прекомерната употреба на химични продукти, маши, преси, ролки, както и бои, и химикали, използвани за къдрене.

Автоимунно заболяване наречено алопеция също причинява косопад. В този случай намаляване на косата се наблюдава в една или няколко малки зони на скалпа.

Някои видове гъбички също могат да причинят косопад, причинявайки лющене на скалпа и счупване на косъма в неговата основа.

Друга форма на косопад е тази след голям физически и психически стрес – след раждане, дълго боледуване (4 и повече месеца).

Косопад

Диагностициране на косопад

Диагноза се поставя от лекар след разпит, в който се уточняват налични заболявания, наследствена предразположеност, скорошно раждане, прием на медикаменти и др.

В случай, че лекарят има съмнение за гъбична инфекция може да ви назначи изследване на проби от скалпа и косми в лаборатория. Ако има съмнения за някои от посочените или други болести, могат да се направят необходимите изследвания за съответната болест.

Лечение на косопад

Лечението на косопада зависи от причината. В случаите с прием на медикаменти, косопадът спира след прекратяване приема им, разбира се не прекратявайте приема им без консултация с лекар, тъй като това може да повлияе изхода от вашето заболяване.

В случаите на недохранване и тежки диети, косата често се възстановява или косопадът спира, когато храненето се нормализира и се увеличи приема на жизненоважните вещества.

Ако косопадът е следствие от изтощителни процедури за коса, химикали, маши, преси и сешоари, спирането на тяхната употреба ще върне косата ви в първоначалния ѝ вид или в най-лошият случай ще спре нейното окапване. По същия начин действа и ограничаването на стреса и тежките физически и психически натоварвания.

Инфекциите с гъбички се лекуват от специалист след като се установи вида им. Приемат се орални медикаменти.

Предпазване от косопад

Като начало ограничете тежките процедури – по-добре да миете косата си вечер и да я оставяте да изсъхне сама. Избягвайте употребата на преси, сешоари, бои, лакове, гелове и пяни. Изберете си хубав и нежен към косата ви шампоан, може и бебешки или такъв от коприва. Шампоаните, които правят много пяна на косата, обичайно са пълни с химикали, които я увреждат.

Когато решите косата си, правете го внимателно, не я скубете. У дома сведете до минимум употребата на ластици и шноли, особено по време на сън. Използвайте четка от естествен косъм и материали – дърво, този вид четки са по-нежни към косата и не позволяват да я дърпате и късате.

Полезни за косата са следните витамини:

Витамин А – той се съдържа в рибеното масло, яйцата, млякото, спанака, доматите, тиквата и др.

Витамин B – съдържа се в бирената мая, житни зърна, пшеница, зеленчуци, мляко, в крехкото свинско и др.

Витамин C – обичайно високо съдържание на този витамин имат пресните зеленчуци като шипки, люти чушки, цитрусови плодове, коприва, спанак, ягоди и касис.

Витамин Е – съдържа се в растителните масла, житните зародиши и зелените зеленчуци.

Ако имате съмнение, че косата ви започва да пада повече от обичайното се консултирайте с лекар, за да бъдат установени точните причини и да се вземат своевременни мерки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest