Халитоза - Лош Дъх

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
лош дъх в устата
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Халитозата представлява медицински термин, с който се обозначава състоянието лош дъх. Лошият дъх е може да е причинен от различни фактори, но причинява редица затруднения в социалните контакти. Един от основните проблеми на лошият дъх е, че носителят му най-често не може да го усети сам. Според някои автори около 50% от населението страда от лош дъх, а 95% се сблъскват с това състояние от време на време.

В повечето от случаите, халитозата се дължи на някакви проблеми в устната кухина. Хора, които имат заболявания на венците страдат четири пъти повече от лош дъх, отколкото останалите. Възможно е лошият дъх да бъде и генетично заложен. Засяга еднакво и двата пола.

Понякога лошият дъх е индикатор за редица заболявания. При наличието на диабет, дъхът се определя като гнили ябълки, а при парадонтоза зловонието е ясно изразено. Това налага абсолютно винаги да се търси причината за халитозата. Здравите хора с добра хигиена на устата също могат да бъдат засегнати от този проблем.

Причини за халитоза

Най-често лошият дъх се дължи на локални процеси, които са съпроводени с бактериално разграждане на протеини със сяра. Такива се съдържат в мъртви тъкани, хранителни остатъци, бактерии и кървене при гингивит и парадонтит.

Лошият дъх може да се дължи на заболявания като диабет, заболявания на зъбите, бели дробове, бъбреци, черен дроб. Възможно е да бъде предизвикан от стомашно-чревни проблеми, хроничен бронхит и синузит. Някои медикаменти като лекарства за кръвно налягане, антидепресанти, капки за нос, вода за уста отключват халитозата.

Тютюнопушенето е фактор, който благоприятства развитието на парадонтални заболявания и намалява отделянето на слюнка. Резултатът от това е лош дъх, а проблемът се засилва от отлаганията на никотин и катрани по зъбите, езика и бузите.

Употребата на алкохол предизвиква неприятен, дори гнилостен дъх, защото изсушава устата. При това положение се увеличава броя на анаеробните бактерии в устната кухина.

Хормоналните промени и стресът са фактори, които драстично могат да повлияят върху дъха. Някои храни и диети, като например рибната увеличават зловонията в устата. Кафе, киселите храни и напитки също влошават дъха.

Източници на лош дъх

Езикът е най-честият източник на лош дъх. Покрит е със слой от анаеробни бактерии, които живеят в папилите му – места, където липсва кислород и при липсата на устна хигиена, той се превръща в сериозен източник на лош дъх.

Сливици – при някои хора сливиците са твърде големи и в тях се задържат храна и секрети. Това води до производството на жълтеникави материи, които притежават лош аромат.

отказване на цигари

Пулпит, зъбен кариес, гангрена или зле направени коронки са честа причина за появата на лош дъх в устата.

Сухата уста, в която количеството на слюнка е малко е източник на лош дъх. Слюнката е натурален носител на кислород, който поддържа свежестта в устата. Когато количеството и е силно намалено се създава анаеробна среда с наличието на бактерии.

Симптомите на лошия дъх включват наличието на бели или жълти налепи по езика; горчив, кисел или метален вкус в устата; лоша миризма при издишване през носа.

Лечение на лош дъх

За да се отстрани халитозата, първо трябва да се установи и отстрани основната причина. Ако причината е в болен зъб той се лекува, подобрява се устната хигиена. Може да се препоръча използването на конци, чрез които се почистват междузъбните пространства. Не бива да се позволява наслагването на хранителни остатъци в устната кухина.

Назначават се антибактериални води за уста, притежаващи освежаващо и почистващо действие. Ако причината се крие в носните кухини, те трябва да бъдат старателно почистени; в случай на нужда гърлото се почиства от налепите. Почистването на езика е важен момент в поддържането на устна хигиена. Четка за зъби, предварително потопена в подходяща вода за уста е чудесен метод за дезинфекциране на езика.

Профилактика на лош дъх

Предпазването от появата на халитоза включва спазването на редица правила, които могат да осигурят красива усмивка и хубав дъх. Това са редовното посещение за стоматолог; добра устна хигиена; почистване на езика с подходящи средства; прием на повече течности; повишено внимание при употребата на някои лекарства; ограничаване или напълно спиране на цигарите.

Хранене при лош дъх

Ежедневният прием на айран намалява нивото на серен диоксид в устата. Редовното пиене на айран спира развитието на вредните бактерии, които са отговорни за лошия дъх. Плодовете и зеленчуците богати на пектин като моркови, ябълки и целина способстват за отделянето на слюнка, която овлажнява устата и премахва остатъците от храна. Приемът на витамин С под формата на повече плодове и зеленчуци укрепва организма и отстранява вредните бактерии. Препоръчва се да се ограничат кафе и алкохолни напитки, киселите храни и сладките изделия.

Народна медицина при лош дъх

Взема се 1 ч.л. предварително смлени корени от кисел трън и се залива с 250 мл вряща вода. Оставя се да престои за един час и след това се ползва за жабурене.

Смесват се 3 с.л. стрит розов цвят с 2 чаши вряла вода. Сместа се използва за жабурене. Дъвченето на индийско орехче със задържане на слюнката в устата за възможно по дълго време е ефективен метод за борба с халитозата.

Сдъвкването на пресни листа от магданоз, отварата от лайка, коприва, брезови листа или пелин придават свежест в устата и премахват лошия дъх. Може да се капват по 2 капки ментово масло директно върху езика, няколко пъти дневно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest