Конюнктивит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Конюнктивит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Конюнктивитът представлява възпалителен процес, който обхваща конюнктивата, а причините за появата му са редица. Конюнктивитите съставят около 30% от очните заболявания, но в периодите на сезонни епидемии могат да достигнат цели 80%. Всеки втори човек страда от конюнктивит в един или друг етап от живота си. Няма сериозна разлика в честотата и начина на протичане при мъжете и жените, а възрастта също не е определящ фактор за появата му.

Основният белег на всеки един конюнктивит е зачервяването на окото.

Важно е да се отбележи, че всички видове конюнктивит са силно заразни и лесно могат да се предадат от едното на другото око чрез потриване с ръка.

Заразяването с инфекцията може да стане чрез директен контакт с вече заразен човек или предмет, който той е докосвал. Инфекциозните агенти могат да се предадат и посредством кихане и кашляне. Лятно време, когато хората плуват в заразени води или използват общи кърпи също много лесно може да настъпи инфектиране.

Видове конюнктивит

Инфекциозен конюнктивит – причинява се от бактерии и вируси. Много са бактериите, които могат да го отключат, но най-често срещаните са Staphylococcus aureus, Haemophilus inflenzae, Streptococcus pneumoniae.

Микроорганизмите, отговорни за полово предаваните заболявания хламидия и гонорея също могат да отключат конюнктивит. Такава очна инфекция се появява само при сексуално активни хора и новородени, при които заразата се предава по вертикален път. Инфекцията при бебета може да причини сериозни очни проблеми.

Алергичен конюнктивит – появява се най-вече при хора, които страдат от други алергични състояния, като сенна хрема например. Този тип инфекция се наблюдава само в определен период от годината, особено ако причината за възникването му са полени и алергени. Други възможни причинители на алергия са животински косми и акарите в домашния прах. Те могат да предизвикат симптомите на алергичен конюктивит по всяко време на годината.

Вирусен конюнктивит – най-често се причинява от инфекции, породени от аденовируси и ентеровируси. Може да се появи като резултат от типична настинка, грип или хрема. Рядко срещано, но много опасно състояние е вирусен конюнктивит, който е причинен от herpes simplex.

Симптоми при конюнктивит

Отделните видове конюнктивит причиняват различни оплаквания. Най-често срещаните симптоми са парене и зачервяване на окото, изтичане на слузест или гноен секрет, сухота, усещане за чуждо тяло, сълзене и болка. Възможно е да се подуят клепачите, а очите да станат рязко чувствителни към слънчевата светлина.

Болният усеща наличието на прашинка, която не може да се извади, а това поражда допълнително дразнене. Миглите и клепачите са слепени от засъхналият секрет, който изтича от окото. Сърбежът и обилното сълзене са типични прояви на алергичният конюнктивит.

Диагностициране на конюнктивит

Поставянето на диагнозата се извършва от очен лекар, който с един обикновен преглед може да разпознае симптомите на конюнктивита. Възможно е да се направят допълнителни изследвания, които да уточнят причината и типа на инфекцията.

Лечение на конюнктивит

Назначаването на подходящо лечение зависи най-вече от вида на конюнктивита. Бактериалната инфекция отшумява за една седмица. Лекува се с капки и мехлеми, които имат високо съдържание на антибиотик. Вирусният конюктивит изисква прилагането на противовирусни мехлеми и капки. Укрепването на имунна система също играе важна роля. Когато инфекцията възниква в резултат на друго заболяване, усилията трябва да се насочат срещу премахване на основния проблем. Алергичният конюнктивит се третира с изкуствени сълзи, противовъзпалителни и антихистаминови препарати.

Лечението на конюнктивита трябва да се извършва своевременно, защото могат да възникнат редица усложнения, които да засегнат роговицата – кератити и кератоконюнктивити. Биомикроскопът е единствения уред, който може да установи дали роговицата е засегната.

Профилактика на конюнктивитите

Хората, които вече са установили, че страдат от алергичен конюнктивит задължително трябва да държат прозорците си затворени в дните на активен цъфтеж на растенията и дърветата. Не бива да се допуска събирането на прах в помещенията, за да се ограничат до минимум количеството алергизиращи елементи. Болните от конюнктивит трябва да седят на топло, защото заболяването не се повлиява добре от студа.

Инфекциозният конюнктивт е силно заразно заболяване, което изисква провеждането на задължителна профилактика – редовното измиване на ръцете с вода и сапун, използване на индивидуални кърпички, капки за очи, грим, калъфки и кърпи. Избягването на конюнктивит при новородените изисква навременно изследване и лечение на бременните жени със сексуално предавани заболявания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest