Целулит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552805
Целулит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Всяка жена мечтае за стегнато дупе, плосък корем и красиви крака. Целулитът е проблем, който със сигурност не се вписва в идеала за женска хубост, но възможна ли е битката с него и как да я спечелим?

Всеобщото мнение е, че досадният целулит е само неприятен козметичен дефект, но в действителност истината е малко по-различна. Според специалистите целулитът е заболяване на съединителната тъкан, при което се наблюдава едновременно засягане на кръвоносната и лимфната система на повърхността. Научното наименование на целулита е гиноидна липодистрофия, което в превод означава дистрофия на мастната тъкан при жени. Проучванията сочат, че около 85% от жените са засегнати в някаква степен от целулит.

Човешката кожа представлява сложно устроена система, която изпълнява редица важни функции – покрива тялото, участва в регулацията на температурата, активно служи като орган на отделителната система чрез секрецията на намиращите се в нея жлези. Състои се от три слоя – епидермис /повърхностен слой/, дерма /дълбок слой/ и подкожен слой, свързващ кожата с подлежащите органи.

Борба с целулита

Ако разгледаме по-подробно хиподермата /най-дълбокия подкожно мастен слой/ можем да стигнем до причината за появата на целулит. Хиподермата предимно е изградена от мастни клетки, които са изпълнени с мастни капки и съединителна тъкан под формата на влакна. Тези влакна придават еластичност и здравина на кожата.

Подкожната тъкан има различна дебелина в различните части от тялото – най-плътен е слоят по седалището и корема, следвани от гърдите и бедрата.

При процес на затлъстяване се увеличава броя на мастните клетки, които се обединяват в по-големи мастни капки. Патологичните процеси при целулита са свързани с ендокринни нарушения, смущения в ензимните системи, локален недостиг на кислород и др. Женското тяло е устроено така, че позволява по-голямо натрупване на мастна тъкан, отколкото при мъжете.

Друг важен фактор за развитието на целулит е въздействието на свободните радикали и патологичните процеси, като дегенерация на хиалуронова киселина и колаген, увреждане на клетките и нарушаване пропускливостта на клетъчните мембрани.

Промяната в пропускливостта на клетъчните мембрани води до задържането не само на течности, но и на метаболитни продукти, повечето от които с белтъчен характер.

Резултатът от всички тези процеси е един и същ – вътре в тъканите нараства налягането и се развива хипоксия, а механичният натиск деформира кожна повърхност и я прави неравна, с подутини и хлътвания. Това е болезнено познатата на всички портокалова кожа или целулит.

Стадии на целулит

Причини за целулит

Първата и най-сериозна причина е наследствената предразположеност, неотлъчно следвана от възрастта. Нездравословното хранене е едина от най-важните причини за появата на целулит. Важна роля играят заседналия начин на живот и вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол.

В някои случаи целулит може да се появи и в резултат на настъпили хормонални проблеми в организма. Такива могат да бъдат дисфункция на яйчниците, щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Замърсената околна среда и честите стресови ситуации също не са за подценяване.

Стадии на целулит

Първи стадий – известен е като предцелулитен. В организма са създадени всички предпоставки за развитие на целулит. По кожата все още няма видими признаци на целулит, но разязвявания, одрасквания и синини преминават по-бавно от нормалното.

Втори стадий – наблюдава се промяна в цвета на кожата. Тя е по-удебелена и чувствителна, лесно се появяват синини. При лек натиск кожата се усеща по-дебела от обикновено, забелязват се първите признаци на портокалова кожа. Мастните натрупвания се уплътняват.

Трети стадий – вече се появява портокаловата кожа. Дори без да се опипва кожата, с просто око могат да се забележат характерните признаци.

Четвърти стадий – ясно изразени уплътнения, грапавини по кожата, дори и в състояние на отпуснати мускули. При стискане се усеща болезненост в поразените зони и плътни възли на групи.

Хранене при целулит

Лечение на целулит

Храненето трябва да бъде балансирано и просто. Трябва да се увеличи приема на плодове и зеленчуци, богати на целулоза.

Препоръчва се консумацията на продукти, в които има минимално количество консерванти, подобрители и оцветители. Хубаво е често да се пият прясно изцедени сокове. Полезни мастни киселини има в зехтина, суровите ядки, рапицата. Полифеноли могат да се набавят от нар, ягоди, шипки, цитруси и грозде.

Една от главните причини за поява на целулит е лошата циркулация на кръвта, която възниква от слабо активния начин на живот и липса на достатъчно физическо натоварване. Водните спортове са много полезни в битката с целулита. Това е така, защото водата тонизира кожата и влияе благоприятно върху кръвоносните съдове.

Лечение на цлеулит

Друга стъпка в борбата с портоколовата кожа са антицелулитните процедури. Те са все по-масови и достъпни. За едни от най-ефективните антицелулитни процедури се считат ръчния и вакуумен масаж, детокс процедурите. Дерматологичните процедури се провеждат със значителен успех, но с изпълнението на поне 5-6 процедури месечно.

Антицелулитната козметика също не е за подценяване, но подобни кремове и лосиони не могат да се справят изцяло с проблема, а действат стягащо и помагат портокаловата кожа да се вижда по-малко.

Битката с целулита е дълга и трудна, но правилната комбинация от диети, спорт и козметични средства може да осигури добре изглеждащи крака и дупе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest