Консумацията на храни, в които се съдържат повече фибри, означава не само по-здрав организъм – това може да удължи живота ни, смятат учени. Хранителните режими, в които се консумират продукти с високо съдържание на фибри, ще намалят риска от някои хронични заболявания, каквито са сърдечно-съдовите болести, диабетът и др.
Смята се дори, че фибрите могат да се окажат полезни и за предпазването от някои видове рак. Изследването е дело на китайски учени, които са направили анализ на 17 минали изследвания. Във всички тях са участвали почти един милион мъже и жени, като повечето от хората, които са проучвани, са били европейци и американци.
В изследванията има описани около 67 хиляди смъртни случая, а специалистите, които са се заели с обобщителния анализ, работят в онкологичния институт в Шанхай. Ръководител е Ян Ян.
Учените разделили всички участници на пет отделни групи, като основния принцип, по който са го направили, е била информацията по колко фибри приемат дневно.
Резултатите показват, че хората, които консумират повече фибри за ден, имат с 16 на сто по-малка вероятност да умрат преждевременно.
Анализите показват още, че всеки 10 грама фибри дневно намалят опасността от всякакъв вид смърт с още 10 на сто. Препоръчителният прием на фибри за възрастен човек е по около 14 грама на всеки 1000 погълнати калории, смятат специалисти от САЩ.
Това ще рече, че за мъжете е най-добре да поглъщат по 38 грама на ден, а за жените – 25.
Според друго изследване дамите се нуждаят поне от 30 – 35 грама фибри на ден, като е най-добре да ги поглъщат още със закуската. Според Рейчъл Белър, която е автор на книгата Eat to Lose, Eat to Win обаче, повечето жени не поглъщат дори половината от това препоръчително количество.
Фибрите консумирани сутринта с първото хранене ще ни направят по-сити за целия ден и ще помогнат за регулирането на кръвната захар, смята Белър. Така през деня ще се погълнат много по-малко калории, смята още тя, защото човек няма да усеща непрестанно чувство на глад.