Корсаков синдром

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k141
Корсаков синдром
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Корсаковият синдром или наричан още синдром на Вернике-Корсаков (СВК) е мозъчно заболяване, което сериозно засяга паметта. Основната причина за появата му е зависимостта от алкохол.

Увреждането е описано от руския психиатър Сергей Сергеевич Корсаков, които следи стъпка по стъпка пораженията в главния мозък при алкохолици, дори и стадиите при последвалата амнезия.

Корасаков синдром се появява, когато организмът страда от сериозен недостиг на витамин В1. При тези дефицит първоначално се развива енцефалопатия на Вернике. Тогава се появяват кръвоизливи в ниските нива на мозъка, а липсата на адекватно лечение води до развиването на синдрома.

Симптоми на Корсаков синдром

Първите признаци на заболяването са мозъчни кръвоизливи, които засягат зрението, координацията и баланса на тялото. Ясни симптоми за болестта са двойно виждане, провисване на горните клепачи, неволно движение на очите нагоре, надолу, наляво или надясно и загуба на координацията.

Болните видимо имат големи трудности при ходене, като им е трудно да пазят стабилност. С времето движенията на очите им стават все по-некоординирани, а горният им клепачът непрекъснато пада надолу.

С времето заболяването се усложнява и предизвиква сериозни проблеми с паметта на болния. Страдащите от този синдром губят спомените си и не са в състояние да помнят нова информация. Човек със синдром на Корсаков не може да си спомни дори какво е правил преди 2 минути.

Синдром на Вернике-Корсаков

Освен амнезия пациентите имат и халюцинации, трудно анализират или са склонни да си измислят различни събития, като преувеличават фактите от различни истории, случили им се в миналото.

Пациентът не осъзнава, че лъже, а при последните фази на заболяването халюцинациите му се засилват. Често се случва болните да не осъзнават, че страдат от толкова тежка болест.

По-рядко синдромът може да предизвика сърдечни болести, но повечето пациенти развиват невропатия и синдром на хиперсекреция.

Причини за Корсаков синдром

Основната причина за развитие на Корсаков синдром е хроничната злоупотреба с алкохол, тъй като неконтролируемата консумация на алкохол потиска разграждането на тиамин.

Заболяването се дължи и на недостатъчен прием на витамин В1 (тиамин) чрез храната. Системното недохранване предизвиква сериозни аномалии в тялото, водещи за развитие на Корсаковия синдром. Някои състояния, които нарушават абсорбцията на тиамин, също предизвикват болестта.

Лечение на Корсаков синдром

След като бъде установено заболяването, неговото лечение трябва да започне веднага. Ако не бъде стартирано своевременно лечение, болестта ще се усложни и ще нанесе трайни увреждания на мозъка.

При лечението се изисква спешна хоспитализация, за да може болният да бъде непрекъснато наблюдаван от медицински екип. В болничното заведение се следни дали храносмилателната му система усвоява правилно поетата храна.

Тъй като тиаминиът в организма му не достига, той се прелива венозно през рамото или ръката. Следващата стъпка е перорален прием на В1, за да се поддържат нивата на витамина след първоначалното вливане.

Болният трябва да се подложи на балансирана диета, за да може нивата на тиамин да са в нормата. Оказва се и спешна помощ, свързана със зависимостта от алкохол.

Алкохолизъм

При алкохолиците лечението с тиамин може да доведе до неприятни странични ефекти като безсъние, обилно изпотяване и резки промени на настроението – резултат от алкохолната абстиненция.

Засегнатият може да започне да получава халюцинации или да изпадне в състояние на делириум.

Превенция на Корсаков синдром

Тъй като основната причина за развитието на болестта е злоупотребата с алкохол, най-добрата превенция срещу Корсаков синдром е ограничаването на алкохолните напитки.

Проблеми с алкохола според Световната здравна организация имат мъжете, които изпиват повече от 21 питиета за седмица. За жените допустимото количество изпити чаши за една седмица не трябва да надвишава 14.

Нужно е също да се спазва диета, която включва храни, богати на В1 – сусам, слънчогледови семки, кориандър, градински чай, червен пипер, мащерка, свинско месо, борови ядки, шам-фъстък, макадамия и риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest