Безспорно може да се твърди, че диабетът е една от най-често срещаните и същевременно най-опасни болести. Като изключим диабета на бременните жени, който в повечето случаи отшумява, има 2 основни вида диабет, които задължително изискват спазване на хранителен режим.
Най-добре е той да бъде направен след консултация с лекар, в зависимост от фазата на болестта, от това дали се прилага инсулин или хапчета за лечението му, от индекса на телесната маса на пациента и др.
Има обаче и някой стандартни правила и храни, които са съответно разрешени или забранени при всички форми на диабета. Това се дължи на факта, че абсолютно всички храни влияят на кръвната захар. Ето какво можете и не можете да консумирате, ако страдате от диабет:
Разрешени храни при диабет
- Задължителна е консумацията на разнообразна храна, включваща в себе си много плодове и зеленчуци. Най-добре е те да се консумират пресни под формата на лека закуска, сокове и т. н.;
- Наблягайте на пълнозърнестите хлебни изделия;
- За добрия баланс на хранителния режим е добре редовно да правите физически упражнения. По този начин ще можете да контролирате теглото си;
- Макар консумацията на захар в малки количества да е разрешена, се опитайте да я заместите с предлаганите на пазара изкуствени подсладители. Не забравяйте обаче, че и те са вредни за здравето;
- Когато приготвяте храната си, го правете чрез метода на задушаване, грил, печене във фолио или варене под налягане. Винаги отстранявайте видимите мазнини от месото;
- Консумирайте редовно, но в ограничени количества овесени ядки, пънозърнести макарони и варива като боб и леща;
Забранени храни при диабет
- Ще трябва да ограничите холестерола и наситените мазнини;
- Внимавайте със солта и натрия;
- Ограничете или напълно спрете алкохола. Ако все пак това Ви се струва трудно, не консумирайте сладки напитки като сладки вина и ликьори;
- Намалете до минимум консумацията на животински мазнини;
- Избягвайте консумацията на газирани напитки и избирайте такива, които не съдържат захар;
- Избягвайте панираните и пържените храни, пълномаслените сирена и млека, маслото и готовите сосове.