Диабетът, познат и като захарна болест, е една от най-често срещаните болести, която засяга все повече хора. Главна причина за това е наднорменото тегло и затлъстяването, което вече се среща все по-често. Истината е, че ако се спазва определен хранителен режим и не се прекалява с консумацията на някои храни, човек ще е много по-предпазен от болести като диабета.
Освен това е важно и да се знае, че храните, които трябва да избягват болните от диабет, са всъщност и онези, които трябва да избягват и напълно здравите хора. Ето кои храни са противопоказни при захарната болест, с които трябва просто да не прекалявате:
- Абсолютно забранени са топените и пушените сирена, сметаната, майонезата и готовите сосове и дресинги, които се продават по магазините, тъй като съдържат много консерванти, оцветители и всякакви други вредни за здравето добавки;
- Трябва да се стремите да намалите мазнините до възможно най-малко количество. Това означава да не консумирате тлъсти риби и меса. Месните деликатеси като суджуци, луканки и пастърми трябва също да се избягват, тъй като съдържат прекалено много готварска сол. Забравете за маргарина и кравето масло и се научете да приготвяте храната си само с растителни масла и то в ограничесни количества;
- Когато готвите, приготвяйте храната си на пара, чрез задушаване, на фурна или на скара. Варенето също е вариант, но не консумирайте месни бульони;
- Забравете за алкохола и за шоколада и всички други захарни изделия. Сладко може да консумирате само по изключение, ако много Ви се прияде;
- Наблягайте на всякакви плодове и зеленчуци, за препоръчване пресни. Можете да си правите и плодови сокове, зеленчукови пюрета, фрешове, шейкове;
- Млякото и млечните продукти са разрешени, но ако са нискомаслени. Избирайте изварата пред сиренето;
- Когато приготвяте месо, винаги премахвайте тлъстините по него и наблегнете на консумацията на пилешко, заешко, пуешко и телешко. Рибата трябва също да не е тлъста и да се консумира поне 1 път седмично;
- Ядките са разрешени, но с тях не трябва да се прекалява, тъй като са много калорични.