ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Преборете диабета с чаша вино на ден!

Преборете диабета с чаша вино на ден!

Вино

Само една чаша вино на ден може да се окаже от полза на диабетиците, съобщава РИА Новости. Учени са провели изследване, в което са участвали повече от 200 души, които са страдали от захарната болест.

Изследването е израелско и според резултатите една чаша бяло или сухо червено вино, изпита на вечеря, влияе добре на диабетноболните. Проучването е продължило две години, през които участниците са пиели по време на своята вечеря по 150 мл минерална вода и същото количество от някое от двете вина.

Менюто на доброволците е съдържало ястия, които са характерни за средиземноморската диета. В този хранителен режим се съдържат много малко мазнини, но пък няма ограничения в количеството на продуктите, подчертават изследователите. Виното в малки количества разширява кръвоносните съдове и не дава възможност по стените на артериите и капилярите да се натрупват холестеролни плаки.

Натрупването на холестерол по стените на артериите всъщност увеличава риска от развитие на диабетна ретинопатия, поясняват израелците. Това състояние се характеризира с ослепяване, което се получава именно заради запушването на съдовете.

Оказва се още, че червеното вино има своето предимство пред белия вид гроздова напитка. Консумацията на една чаша червено вино редовно увеличава нивото и на т.нар. добър холестерол повече, отколкото чаша бяло вино или вода, обясняват израелците. Благоприятният ефект на този вид вино се дължи на антиоксидантите, които се съдържат в него – наричат се феноли.

Червено вино

Доброволците, които са взели участие в проучването, са пиели алкохол само по време на вечеря, като през цялото изследване им е било позволено единствено виното.

И ако в България, както и на много други места по света, консумацията на чаша вино не само не се забранява, но дори се препоръчва, то в Саудитска Арабия имат строги закони по въпроса с алкохола. 74-годишен британец е заплашен от 350 удара с камшик, тъй като местните власти са го хванали с домашно вино.

Мъжът е бил осъден и на година затвор, която вече е излежал, но все още не е освободен, тъй като предстои и втората част от неговото наказание – ударите с камшик. Според близките му възрастният мъж няма да издържи на ударите. Великобританските власти твърдят, че правят всичко по силите си да освободят мъжа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest