Специалистите и диетолозите са измислили безброй диети, всяка от които има свои предимства - хлебни диети, оризови диети и дори диети с вино. Все пак, въпреки огромните разлики между отделните диети има и някои основни правила, които трябва да знаете, ако искате хем да отслабнете, хем да не навредите на здравето си. Ето какво е важно да знаете:
- По време на диета, независимо каква е тя, приемайте много вода. Препоръчително е тя да е студена и да е около 2 л на ден. И не бъркайте чая, соковете или другите течности с вода;
- Когато консумирате кафе или чай, не добавяйте към тях захар, мляко или сметана, а ги приемайте чисти;
- По възможност се движете много. Добре е да се запишете на някакъв спорт, да правите физически упражнения у дома или просто да се разхождате из природата, като продължителността на разходките да не е под 30 минути;
- Не преяждайте, дори и диетата да позволява неограниченото консумиране на някой продукт. Хранете се бавно, без да бързате, за да усети организмът Ви кога сте се нахранили. Веднага щом усетите, че сте сити, прекратете яденето. Ако пък не сте сигурни дали сте все още гладни или не, изчакайте 15- 20 минути, преди да решите да си сипете допълнителна порция;
- Повечето диети наблягат на увеличения прием на различни пресни зеленчуци и на салатите. В това няма нищо изненадващо, тъй като почти всички зеленчуци са бедни на калории. Затова консумирайте салати на воля, но не слагайте в тях олио. Добре е да използвате зехтин и да не прекалявате със солта. Заложете на пресните листни зеленчуци, доматите и краставиците. Не ги подправяйте с майонеза или други сосове, защото така количеството на калориите ще скочи неимоверно много;
- С изключение на протеиновите диети при всички други е добре да не консумирате повече от 3- 4 яйца седмично, като те в никакъв случай не се пържат;
- Ако режимът на хранене Ви позволява консумацията на хляб, гледайте той да е пълнозърнест или черен, а най-добре - домашно приготвен. Не консумирайте повече от 2 филии хляб на ден;
- Не приготвяйте ястията си чрез пържене или паниране.