Евгения Василиевна Лабунская – Петерсон, по-позната като Индра Деви е жената, разкрила мистичния свят на йогата в САЩ и допринесла за популяризиране на учението по целия свят.
Тя е родена през 1899 година в Рига в семейството на Васили Петерсон и Алехандра Лабунская. След като започва да се интересува от йога и отпътува за Индия, посвещава живота си на своята страст.
Евгения е йога инструктор и духовен водач на редица световни звезди от ранга на Мерилин Монро. Тя е и първата европейка, обучавала индийци на йога упражнения.
Индра Деви умира, малко преди да навърши 103 години. Тя успява да доживее тази преклонна възраст не само заради йога техниките си, но и заради специалния си хранителен режим. Ето какви съвети дава една от най-популярните йогини по отношение на правилното хранене:
1. Не приемайте вода, докато се храните. Правете го чак 2-3 часа след след това или половин час преди ядене.
2. Старайте се да ядете плодовете, а не да пиете фрешовете от тях.
3. Приемайте вода със стайна температура и избягвайте да добавяте лед в нея. По желание добавяйте по малко лимонов сок.
4. Когато приемате течност, го правете на малки глътки.
5. Избягвайте консервираните храни.
6. Яжте повече кафяв ориз, пълнозърнесто брашно, кафява захар, мед.
7. Не хвърляйте водата, в която сте варили зеленчуците. Тя може да се използва като бульон за супа или за приготвяне на сосове.
8. Избягвайте мазните и пържените храни.
9. Не наблягайте на храните, богати на животински мазнини.
10. Не яжте, когато сте ядосани или под стрес. Хранителни продукти, приети в състояние на афект, действат отрицателно върху организма ни.
11. Никога не съобщавайте лоши новини на друг човек по време на хранене нито непосредствено след него. Ако го направите, има опасност да му причините проблеми с храносмилането.
12. Дъвчете бавно и внимателно храната и най-вече тази, която съдържа повече скорбяла.
13. Имайте добро отношение към храната, когато я приемате.
14. Имайте предвид, че млякото не е течност, а храна и като такава, не трябва да се приема бързо и наведнъж, а бавно и на малки глътки.
15. Избягвайте кафето, алкохолните напитки, какаото, шоколада.
16. Приемайте между пет и осем чаши вода ежедневно.
17. Не прекалявайте с храните, които съдържат нишесте. Например ако сте похапнали порция картофи, се откажете от ориза, тестените сладкиши, кремчетата.
18. Хранете се в спокойна обстановка и в компанията на хора, които ви радват.
19. Яжте сезонни плодове.
20. Варете зеленчуците си с малко вода. Най-добре е да се готвят на пара.