Витамини за коса

Здрава коса

Витамините са органични съединения, които са необходими на човека и останалите живи организми в микроскопични дози.

Един от показателите за техния дефицит е състоянието на косата, тъй като тя рязко реагира както на външните така и на вътрешните фактори.

Моркови

Косата ежедневно е подложена на стрес, който я изсушава и съсипва външния й вид. Вятър, дъжд, слънце, жега, студ – всички климатични фактори оказват силно влияние върху състоянието й.

Увредена коса

Недостатъчният прием на витамини и липсата на грижа за косата засилват действието на неблагоприятните климатични влияния и тя губи здравия си вид и цялост. Заради липса на необходимите витамини косата изгубва блясъка си и се къса лесно, цъфти и изглежда зле.

Косата расте бавно и бързо се омазнява при липса на някои витамини в организма. Това са витамините А, Е, С и В, без които косата не може да изглежда лъскава и здрава, лесно пада и се накъсва при разресване.

Витамини за коса

Витамин А подобрява структурата на косата, придава й мекота и еластичност. Той е полезен при суха коса, която се накъсва и цъфти.

Този ценен за косата витамин се съдържа в черния дроб на рибите, в жълтъка, а също така в маслото, морковите и сушените кайсии. Витамин А се намира във всички плодове, оцветени в оранжево.

Витамини от група В правят косата здрава и предотвратяват излишното й омазняване. Дефицитът на В1 и В12 забавя растежа на косата.

Достатъчното обогатяване на организма с витамин В2 и В8 пречи на оплешивяването, а витамин В9 предпазва косата от побеляване и помага при обновяването й.

За да се компенсира липсата на тези витамини, трябва в храненето да присъстват зърнени култури, пшеничен и ръжен пълнозърнест хляб, семена и ядки.

Витамин С спомага укрепването на кръвоносните съдове и защитава луковиците на космите от разрушаване. Той се съдържа в зелето, шипките, червените чушки, боровинки и цитрусовите плодове.

Витамин Е нормализира кръвообращението в главата, правейки косата здрава и блестяща. Този полезен за косата витамин се съдържа в слънчогледовото олио и ядките.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати