Как да опазим психиката си в разгара на пандемията от коронавирус

Как да опазим психиката си в разгара на пандемията от коронавирус

Освен да запазим физическото си здраве и това на нашите близки, в разгара на пандемията от коронавирус пред всички ни стои още едно предизвикателство – да успеем да опазим психическото си състояние.

Това обаче с всеки изминал ден от извънредното положение в страната ни се оказва все по-трудно осъществимо начинание.

Предвид предстоящите дни на социална изолация и престой у дома, предлагаме няколко съвета, които могат да ви помогнат да предпазите психиката си в пандемията.

Не гледайте непрекъснато новини

Разбира се важно е да сте информирани. В никакъв случай обаче не ставайте роб на новинарските емисии и интернет новинарските сайтове.

Колкото повече слушате и четете, толкова повече ще изпадате в паника. Не е нужно да броите всеки нов случай на вируса. Ясно е, че ще се увеличават, както се твърди в прогнозите на всички специалисти.

След като вече сте взели най-важните мерки за коронавирус и сте се изолирали у дома, а навън излизате с всички необходими предпазни средства, може да ограничите потока от информация за коронавируса, която ви залива непрекъснато.

Ограничете се в максимум два пъти изчитане или изслушване на най-важното от деня – сутрин и вечер.

Прекарвайте повече време на открито

Коронавирус и психика

Да, точно така – на открито, но у дома. Терасата може да се превърне във вашето красиво място за пребиваване в топлите дни.

Използвайте момента да подредите и да си създадете красиво място, където да се припичате на слънчице, да слушате звуците на настъпващата пролет, да четете книга, да медитирате.

Всички тези приятни усещания ще помогнат да свалите напрежението и да нормализирате нивата на кортизол и адреналин.

Тези, които живеят в къща и разполагат с двор и градина, в случая са истински щастливци. Те могат винаги да си намерят какво да правят навън.

Така хем ще са изолирани, хем ще са сред природата, хем ще опазят психиката си от пандемията на коронавируса.

Четете книги и гледайте филми

Наистина това е най-добрият момент, когато може да се отдадете на любимото си четиво или на дълго мечтания филмов маратон.

При това никой няма да ви обвини, че го правите. Избирайте книги и филми с позитивно леко съдържание.

Най-добре е да са свързани със забавни приключения, хумористични случки, романтика, любов.

Избягвайте драми, ужаси и криминалета, защото само ще ви натоварят допълнително и ще повишат нивата на адреналин, които и без това вече са достатъчно завишени заради страха около коронавируса.

Правете упражнения

Доказано е, че спортът повишава нивата на допамина и серотонина в тялото, които са отговорни за създаването на усещането за щастие.

Смятайте, че колкото повече спортувате в домашни условия, толкова повече се борите с депресията и отчаянието.

За да се справите с тревожността и паниката, изберете упражнения от цигун и йога, които може да съчетаете с дихателни практики. Те ще възстановят психическия ви баланс, ще релаксират ума ви, ще ви помогнат трезво да гледате на ситуацията.

Ако не сте запознати с йога, не се притеснявайте – в момента се предлагат безброй онлайн йога курсове и видеа, с чиято помощ ще може да извършвате практиките сами у дома.

Хобито – пръв приятел на здравата психика

Предпазване на психиката

Това е един от най-важните съвети в списъка ни. Отдайте се напълно на вашето хоби, стига социалната изолация, която трябва да спазваме, и хигиенните изисквания да го позволяват.

Ако то е неприложимо към момента или пък си нямате хоби – намерете си! Може би сега ще откриете музиката, рисуването, танците, плетенето, градинарството или нещо друго, което ще грабне вниманието ви трайно.

Хобито осмисля времето, прекарано в изолация, и действа медитативно. Също може да използвате времето за научаване на нещо ново. Например – чужд език, нова компютърна програма, да запишете онлайн курсове за обучение.

Така, освен че ще успокоите ума, ще си създадете усещането, че правите нещо и сте активни.

Правете секс

Съвсем не се шегуваме – правете секс с партньора до вас и преоткривайте нови измерения от интимната ви връзка.

Хубавият секс винаги е помагал за справянето със стреса. Подобно на спорта, той повишава хормоните на щастието и е профилактика на депресията. Сега, когато не бързате за никъде, може за се отдадете на бавни и продължителни ласки. Времето е само за вас.

Направете си план

В случай че положението се влоши и се наложи да останем всички в задължителна карантина по домовете си, направете си план за всеки следващ ден от седмицата. Това ще ви помогне да бъдете спокойни и да се погрижите за психиката си.

Изградете си режим, включващ някои от изброените дейности. Спазвайте плана си и съветвайте и вашите близки да спазват своя. Така ще си поставяте цели, а целта винаги дава стимул и осмисля живота, макар и в изолация.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати