Как се прави мед от тиква за добър имунитет?

Как се прави мед от тиква за добър имунитет?

Медът от тиква е наистина уникален продукт. Това сладко лакомство има не само вълшебен вкус, но и заедно с това е много полезно за здравето и имунната система. И най-важното - можете да го приготвите лесно дори и в домашни условия.

Интересен факт е, че цветовете на това растение имат големи размери и достатъчно количество прашец, но за съжаление нектарът в тях е недостатъчен.

Заради това пчелите като правило го игнорират и предпочитат да опрашват други цветя. От 1 декар поле с тикви може да се получат цели 30 килограма ароматен и много вкусен мед.

Лечебни свойства на тиквения мед

Този вкусен нектар може да донесе много полза на нашия организъм, а именно:

- Поддържа и укрепва имунната система, особено през зимните месеци;

- Помага за елиминирането на радионуклидите и солите на тежките метали;

- Подобрява работата на храносмилателната система;

- Нормализира кръвното налягане;

- Помага на организма да се справи с настинките и вирусните заболявания, поради силния антимикробен ефект;

- Намалява отока при сърдечна недостатъчност;

- Пречиства кръвта от вредния холестерол;

- Повишава нивото на хемоглобина в кръвта;

- Помага при болки в стомаха;

- Облекчава постоянния запек;

- Може да се използва и външно като помага да се справите с леките изгаряния по кожата.

Тиквеният мед може да бъде незаменимо лекарство за профилактика от гореизброените проблеми.

Състав, особености, калоричност на тиквения мед:

Ползи от тиквения мед

Този мед се отличава от другите, поради високото си съдържание на каротиноиди - естествени органични съединения. Тези вещества действат като антиоксиданти, които могат да забавят процеса на стареене и да укрепят имунната система на организма. Тиквеният мед е богат и на:

- Витамини: A, B, E, K, PP, C;

- Въглехидратни мастни протеини;

- Целулоза;

- Калций, желязо, магнезий, цинк и др.

Този продукт е с ниско съдържание на калории, а именно в 100 грама от сладкото изкушение имат от 180 до 300 калории.

Как да си приготвите тиквен мед в домашни условия?

Когато правите домашен мед, съставът може да е малко по-различен от този в производството, но неговите свойства не се променят по никакъв начин.

За да си приготвите мед от тиква за добър имунитет, ще са ви необходими следните ингредиенти:

- Тиква;

- Захар;

- Обикновен нектар.

Приготвянето му не изисква някакви по особени навици и много време, но все пак е важно да подходите сериозно към процеса и избора на ингредиентите, особено ако ще правите мед за първи път.

Важно е да изберете плодове с най-наситения цвят. Обърнете внимание и на опашката на тиквата, която трябва да е суха, тъй като зрелите са много богати на всички необходими елементи.

След това трябва да измиете тиквата добре, да я нарежете и да премахнете семената. По-добре е да използвате кафява рафинирана захар, но все пак имайте предвид че цената му е малко по-висока.

Можете да използвате за приготвянето на полезния еликсир класическата рецепта, като по ваше желание можете да усилите вкуса на меда и неговите лечебни свойства, добавяйки различни съставки като лимон, орехи, лековити билки и други.

Класическа рецепта за тиквен мед

Мед от тиква

1. Измийте добре тиквата и махнете горната част, за да може лесно да премахнете вътрешността и семките;

2. Изсипете захарта вътре като количеството ѝ зависи от желанието ви и колко искате да е сладък меда;

3. Сложете тиквата в леген и я оставете на студено за около седмица;

4. Периодично разбърквайте сиропа, за да се разтвори добре захарта;

5. Направете малка дупка в долната част на тиквата, за да може да изтече полученият мед;

6. Съхранявайте го в хладилник не повече от месец.

Този продукт прекрасно ще се справи със задачата си да укрепи имунната ви система, а също така ще понижи кръвното. Идеално профилактично средство е за хората, които имат сърдечни или храносмилателни проблеми.

За да повишите имунитета си, приемайте по 3 чаени лъжици на ден мед от тиква. Можете да правите това сутрин, като така ще събудите организма си и храносмилателната система ще работи по-добре.

Можете да го консумирате и през деня, съчетавайки го с различни плодове или добавяйки меда в киселото мляко.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати