Медът от тиква е наистина уникален продукт. Това сладко лакомство има не само вълшебен вкус, но и заедно с това е много полезно за здравето и имунната система. И най-важното - можете да го приготвите лесно дори и в домашни условия.
Интересен факт е, че цветовете на това растение имат големи размери и достатъчно количество прашец, но за съжаление нектарът в тях е недостатъчен.
Заради това пчелите като правило го игнорират и предпочитат да опрашват други цветя. От 1 декар поле с тикви може да се получат цели 30 килограма ароматен и много вкусен мед.
Лечебни свойства на тиквения мед
Този вкусен нектар може да донесе много полза на нашия организъм, а именно:
- Поддържа и укрепва имунната система, особено през зимните месеци;
- Помага за елиминирането на радионуклидите и солите на тежките метали;
- Подобрява работата на храносмилателната система;
- Нормализира кръвното налягане;
- Помага на организма да се справи с настинките и вирусните заболявания, поради силния антимикробен ефект;
- Намалява отока при сърдечна недостатъчност;
- Пречиства кръвта от вредния холестерол;
- Повишава нивото на хемоглобина в кръвта;
- Помага при болки в стомаха;
- Облекчава постоянния запек;
- Може да се използва и външно като помага да се справите с леките изгаряния по кожата.
Тиквеният мед може да бъде незаменимо лекарство за профилактика от гореизброените проблеми.
Състав, особености, калоричност на тиквения мед:
Този мед се отличава от другите, поради високото си съдържание на каротиноиди - естествени органични съединения. Тези вещества действат като антиоксиданти, които могат да забавят процеса на стареене и да укрепят имунната система на организма. Тиквеният мед е богат и на:
- Витамини: A, B, E, K, PP, C;
- Въглехидратни мастни протеини;
- Целулоза;
- Калций, желязо, магнезий, цинк и др.
Този продукт е с ниско съдържание на калории, а именно в 100 грама от сладкото изкушение имат от 180 до 300 калории.
Как да си приготвите тиквен мед в домашни условия?
Когато правите домашен мед, съставът може да е малко по-различен от този в производството, но неговите свойства не се променят по никакъв начин.
За да си приготвите мед от тиква за добър имунитет, ще са ви необходими следните ингредиенти:
- Тиква;
- Захар;
- Обикновен нектар.
Приготвянето му не изисква някакви по особени навици и много време, но все пак е важно да подходите сериозно към процеса и избора на ингредиентите, особено ако ще правите мед за първи път.
Важно е да изберете плодове с най-наситения цвят. Обърнете внимание и на опашката на тиквата, която трябва да е суха, тъй като зрелите са много богати на всички необходими елементи.
След това трябва да измиете тиквата добре, да я нарежете и да премахнете семената. По-добре е да използвате кафява рафинирана захар, но все пак имайте предвид че цената му е малко по-висока.
Можете да използвате за приготвянето на полезния еликсир класическата рецепта, като по ваше желание можете да усилите вкуса на меда и неговите лечебни свойства, добавяйки различни съставки като лимон, орехи, лековити билки и други.
Класическа рецепта за тиквен мед
1. Измийте добре тиквата и махнете горната част, за да може лесно да премахнете вътрешността и семките;
2. Изсипете захарта вътре като количеството ѝ зависи от желанието ви и колко искате да е сладък меда;
3. Сложете тиквата в леген и я оставете на студено за около седмица;
4. Периодично разбърквайте сиропа, за да се разтвори добре захарта;
5. Направете малка дупка в долната част на тиквата, за да може да изтече полученият мед;
6. Съхранявайте го в хладилник не повече от месец.
Този продукт прекрасно ще се справи със задачата си да укрепи имунната ви система, а също така ще понижи кръвното. Идеално профилактично средство е за хората, които имат сърдечни или храносмилателни проблеми.
За да повишите имунитета си, приемайте по 3 чаени лъжици на ден мед от тиква. Можете да правите това сутрин, като така ще събудите организма си и храносмилателната система ще работи по-добре.
Можете да го консумирате и през деня, съчетавайки го с различни плодове или добавяйки меда в киселото мляко.
Вижте още: