ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ресвератрол - защо е важен и как да си го набавим

Ресвератрол - защо е важен и как да си го набавим

източници на ресвератрол
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Когато става въпрос за отслабване, дълголетие, запазване на младостта на кожата и други примамливи алтернативи в живота се споменава и думата ресвератрол като новото здравословно и бюти чудо. Спрягат го за антиоксидант с мощно действие, противовъзпалително и антираково средство, както и фитоестроген.

Какво всъщност е ресвератролът и откъде се получава?

Ресверотролът не е някакво ново и непознато откритие. Има го в червеното вино, а тази напитка е позната от най-дълбока древност. Ресвератрол има в люспата на гроздовото зърно и то на червеното грозде. Можем да го открием в нара, боровинката, в черния шоколад и фъстъченото масло. Във всички тези продукти обаче се намира в незначителни количества.

Само 0. 2 милиграма ресвератрол приемаме с чашата червено вино на вечеря, а се нуждаем от 30 милиграма дневно. Ясно е, че от храните не може да се набави, затова остава другата възможност - като хранителна добавка.

Дали си заслужава интерес тази възможност всеки ще прецени сам, запознавайки се с ползите от ресвератрола. Поне с най-важните от тях.

На първо място медицинските изследвания показват, че приемът на ресвератрол удължава живота. Това става благодарение на снижения риск от редица заболявания, предизвикани от възрастта, благодарение на употребата на ресвератрол. Това са болести като диабета, остеопорозата, болестта на Алцхаймер.

ресвератрол - защо е полезсен

Добавката изпълнява защитна роля за мозъчните клетки и подобрява паметта, поддържа сърдечното здраве дори при хора, страдащи от сърдечни болести. Не бива да се смята, че това е лек, действащ в краткосрочен план. По-скоро има превантивно действие за дълъг период от време.

Борбата с излишните килограми е дълга и неравна, но ресвератролът може да се окаже неочаквано силен съюзник. От една страна той премахва последиците от заседналия начин на живот, а от друга се явява защита срещу вредното влияние на висококалоричната храна, действайки върху адипонектина, произвеждан от мастните клетки.

Той подобрява инсулиновата чувствителност и подпомага топенето на мазнините. Освен това блокира развитието на мастните клетки и предотвратява растежа на вече налични такива.

Ресвератролът има мощно антиоксидантно действие. Неутрализирайки вредните радикали, той има огромна полза за запазване младостта на кожата. Ефектът му се подсилва при комбинацията му с някои елементи като кварцетина и генистиена, които се намират в продукти като броколите, лука, черния и зеления чай, соята и нахута.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати