ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Бързи мерки при хълцане

Бързи мерки при хълцане

Хълцане

Понякога човек започва да хълца, без да може да спре и това е много неприятно, особено ако сте пред хора и трябва да се изказвате.

Когато човек хълца, се получава рязко и непроизволно свиване на диафрагмата, което преминава към мускулите между ребрата. В резултат на това човек подскача по смешен начин и не може да спре тази реакция.

Звукът на хълцането се поражда от това, че временно се затварят дихателните пътища и се чува хлъцване.

Хълцането се получава често при бързо хранене, когато не сдъвквате храната както трябва, както и при преяждане. При пиене на газирани напитки в комбинация с пикантна храна също може да се стигне до хълцане.

Бучки захар

Понякога обаче хълцането се предизвиква от силна емоция. Ако хълцането спре бързо, това не влияе върху организма. Но ако продължи дълго време, това може да е симптом на болест на централната нервна система.

Има много средства срещу хълцане, но най-често използваните са задържане на дъха и пиене на вода на малки глътки. Те действат добре, но можете да приложите и други.

При хълцане помага следната процедура: помолете ваш близък да държи чаша вода. Наведете се възможно най-ниско и го помолете да протегне чашата към устата ви. Изпийте я, независимо дали на малки или големи глътки.

Друго проверено средство е да сложите в устата си чаена лъжичка захар, без да пиете вода. Оставете захарта да се разтопи в устата ви и скоро ще спрете да хълцате.

Можете да опитате да спрете хълцането с лед – това помага, но създава неприятни усещания от допира с леда. Допрете до гърлото си пликче с лед и го задръжте една-две минути. Това бързо ще спре хълцането.

Валериан също помага. Необходима ви е бучка захар, върху която трябва да капнете две капки валериан. Смучете бучката захар, докато не се разтопи в устата ви.

Колкото и да е странно, срещу хълцане помага следният метод: сложете на пода метла, като разперената й част трябва да е обърната надясно. Прескочете през метлата седем пъти.

Друг метод за спиране на хълцането е да пъхнете главата си под възглавницата и да броите до десет.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
09.05.2019 01:21
Оргазъм! Гарантирано спира веднага след него
0
0