ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Причини за нередовен месечен цикъл

Причини за нередовен месечен цикъл

Нередовен сикъл

По правило женският цикъл има свойството да се променя с няколко дни. Това не е особен повод за притеснения. Най-малко той продължава 21 дни, а максимално – 33 дни. За нарушение се смята, ако забавянето е с 14 дни или повече, както и когато настъпва твърде бързо.

Важно е да се знае, че за нарушение се говори, когато в продължение на няколко години цикълът не са променя, а броят на неговите дни се намали или увеличи изведнъж.

Нарушенията в месечния цикъл могат да се предизвикат от редица фактори – дори и от проблеми в щитовидната и надбъбречните жлези. Ако промеждутъкът между цикъла се увеличи с до 35 дни, то става въпрос за олигоменория, при нередовен цикъл – за дисменорея, при твърде обилен – за менорагия, при твърде чест (на по-малко от 25 дни) – за полименорея, а при пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година – за аменорея.

Ето кои могат да са причините, довели до това:

Менструация

Хормоните – Всяко изменение на хормоните, причинено от заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза, както и недостигът на хормона прогестерон, могат да станат причина за различни дисфункции.

Стрес – Всички стресови ситуации, депресии и др. влияят цялостно негативно на организма на човек. Ако това е първопричината за нарушенията в цикъла, то те ще са придружени с главоболие, проблеми със стомашно-чревния тракт и т.н.

Наследственост – Често няма причина за притеснение – просто вашата баба и майка са имали подобен хормонален часовник.

Болки в стомаха

Инфекция на половите органи – Това е една от основните причини за нарушения в менструалния цикъл. За да се установи, се налагат редица изследвания. Лечението обаче е бързо и безпроблемно.

Диета – Поради недостигът на витамини, минерали и други важни за организма вещества, предизвикани от неподходяща диета, често възникват проблеми с менструалния цикъл.

Смяна на климата – При много жени се наблюдават редица нарушения в цикъла при смяна на сезоните например. Така организмът се пренастройва за предстоящото време.

Лекарства – Приемът на някои таблетки могат да повлияят на месечния ви цикъл, поради което много внимателно трябва да четете упътванията.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати