Ползи от слънчевата светлина, за които не подозирате

Слънце

Напоследък все по-усилено се говори за вредата от слънцето. Трябва да признаем обаче, че слънчевите лъчи ни действат и благоприятно. Истината е, че слънчевата светлина е жизнено важна за човешкия организъм. Ето и няколко любопитни факта за слънцето, които ще ви убедят, че в никакъв случай не бива да се отказвате от слънчевите бани.

1. Осигурява витамин D3 на организма

Слънчевите лъчи благоприятстват образуването на витамин D3 в човешкия организъм. Те влизат в контакт с холестерола в кожата и стимулират процес, при който се получава важният за здравето ни витамин. Той не може да се образува без наличието на слънце. Ето защо специалистите съветват да се излагаме на слънчева светлина всеки ден.

2. Подобрява значително настроението

Когато хората, които живеят дълго в тъмнина, се превръщат в агресивни и подтиснати личности. Те постоянно са в лошо настроение и не могат да извършват обикновените си ежедневни дейности, тъй като им липсва енергия. Излагането на слънце може значително да намали риска от депресивни състояние, да облекчи стреса и тревожността.

Слънчева светлина

3. Намалява нуждата от обезболяващи

Стоенето на слънце значително намалява необходимостта от обезболяващи медикаменти и притеснение при следоперативни пациенти, показват данни от проучване.

4. Осигурява жизненост

Прекарването на около шест часа под слънцето, ще ни осигури жизненост през нощта, смятат специалисти. Това твърдение определено ще накара, мнозина да излязат през деня навън, вместо да консумират енергийни напитки, за да останат будни вечер. Освен това, стоенето на слънце повишава либидото.

5. Изгаря мазнините

Слънчевата светлина спомага за изгарянето на подкожната мастна тъкан и влияе добре на сърдечно-съдовата система. Това показва проучване на дерматолози. Според специалистите слънчевите лъчи помагат и за намаляването на висцералната мастна тъкан, било то и по индиректен начин. Липсата на витамин D се асоциира с по-голямото производство на висцерални мазнини. А това от своя страна причинява затлъстяване и куп други здравословни проблеми, сред които и диабет.

6. Унищожава бактериите

Слънчевите лъчи унищожават бактериите, тоест те действат дезинфекциращо. Освен това учените са доказали, че слънчевата светлина помага на раните да зараснат по-бързо.

7. Действа добре на имунитета

Излагането на слънце се отразява добре на имунитета ни, тъй като така в организма ни се образуват бели кръвни телца, които ни бранят от инфекции.

8. Предпазва от развитие на диабет тип 2

Съществува връзка между витамин D и производството на инсулин. При дефицит на първия, рискът от развиване на диабет е много по-голям.

9. Намалява риска от рак

Витамин D има съществена роля в превенцията от развиване на различни видове рак. Ето защо, излагането на пряка слънчева светлина има положително въздействие срещу евентуална поява на това заболяване. Доказано е, че пациенти, диагностицирани с болестта, могат да удължат продължителността на живота си, осигурявайки си достатъчно витамин D по естествен начин.

10. Намалява кръвното налягане

Начинът, по който кожата реагира на слънчевата светлина, съдейства за регулиране на кръвното налягане, разширявайки кръвоносните съдове. Веществата в кръвта се задействат, кръвообращението се подобрява и кръвното се понижава.

Слънчевите лъчи осигуряват добър сън

11. Осигурява качествен сън

Излагането на слънце в сутрешните часове съдейства за осигуряването на по-добър и качествен сън през нощта. Така че, ако имате проблеми със заспиването или съня, просто се порадвайте на слънчевите лъчи.

12. Заздравява костите

Малцина са запознати със свойството на витамин D, изразяващо се в подпомагане на организма за по-бързото усвояване на калция. Това води и то по-силни и здрави кости.

13. Подобрява зрението

Освен че подобрява зрението, витамин D, набавен по естествен начин - от слънцето, служи като превенция срещу очни заболявания и проблеми.

14. Има положително действие върху кожни проблеми

Слънчевата светлина влияе добре на различни кожни състояния като акне, екзема, псориазис гъбични инфекции и други. Редовните слънчеви бани помагат за изчистването на възпаленията и премахване на раздразненията.

15. Стимулира растежа при децата

Особено при кърмачетата. Излагането на слънце на бебетата през първите няколко месеца има значение за височината, която ще достигне детето в по-напреднала възраст. Редица култури са признали силата на слънцето в този аспект и осигуряват на децата си достатъчно слънчева светлина, която подпомага растежа им.

16. Подобрява паметта

Прекарването на повече време на слънце съдейства за производството на мелатонин. По този начин се подобрява и засилва паметта, човек учи и възприема нова информация по-лесно. Ето защо, ако искате да бъдете максимално ефективни, прекарайте известно време навън.

17. Помага при витилиго

Слънцето съдейства за подобряване на състоянието при витилиго - автоимунно състояние на кожата, при което се образуват бели петна. Болестта може да бъде излекувана с правилните медицински грижи и повече слънчеви бани.

18. Стимулира растежа на косата и помага при косопад

Що се отнася до хората, които страдат от косопад, не бива да се прекалява с излагането на слънце, защото вместо положителен, ефектът може да се окаже отрицателен. Осигурявайте на косата си умерено количество слънце, ако ви се наложи да прекарате часове навън, вземете шапка със себе си.

От друга страна, витамин D съдейства за растежа на косата, така че не се страхувайте от слънцето, а му се наслаждавайте.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати