Симптоми при ниски нива на естроген

Симптоми при ниски нива на естроген
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Естрогенът е един от най-важните женски хормони. Въпреки че се среща и у мъжете, при жените той е много по-силно изразен. Както при всеки друг хормон, така и нивата на естроген могат да са занижени.

Ниски нива на естроген се наблюдават най-вече при жени, наближаващи климактериума. Състоянието обаче може да се прояви и при по-младите представителки на нежния пол, по редица причини. Занижените нива на естроген могат да са доста опасни и състоянието в никакъв случай не бива да се пренебрегва.

Естрогенът бива три вида - естриол, естрон и естрадиол. За дефицит се говори, когато някоя жена не произвежда достатъчно един от тях или всичките. Различните нива от нормалните сигнализират за редица състояния, болести, дори – рак.

Забавеното развитие, липсата или нередовната менструация, са най-честият симптом за нисък естроген при по-младите жени. Друг сигнал е невъзможността да забременеят. След бременността нивата на естроген обикновено падат, но организмът се възстановява до една година.

При ниски нива на естроген, при жени на възраст под 40 години, може да се появи ранна менопауза, в резултат на което се получават горещи вълни и нощни изпотявания. Обичайна в този случай е умората.

Симптоми при ниски нива на естроген

Състоянието се придружава от проблеми с паметта, липса на сексуално желание и болезнен полов акт. Менструацията е нередовна, а понякога липсва.

В някои случаи освен главоболие, се наблюдава промяна на настроението, депресии и раздразнителност. Възпаленията на пикочния мехур също са възможни, както и обилно падане на косата.

Сред най-честите оплаквания при ниски нива на естроген, са нарушения на съня, умора и цялостно неразположение. Те могат да са съпроводени от сърцебиене, горещи вълни, нощно изпотяване, студени тръпки. В някои случаи се наблюдава и наддаване на тегло, вагинална сухота, болка в ставите и главоболие.

Причините за понижаване нивата на естроген са променливи. При по-възрастните жени в повечето случаи означава, че приближават менопаузата, а при по-младите проблемът може да се дължи на намалено функциониране на яйчниците или кисти, намалена функция на хипофизната жлеза, диети и прием на лекарства.

Нивата на естроген се измерват чрез кръвен тест. В случай, че са ниски, се търси първопричината. В повечето случаи лечението включва хормоналнозаместителна терапия.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати