ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ето защо пръстите ви се подуват

Ето защо пръстите ви се подуват

Подути пръсти

Излизате навън през летните горещини и пръстите ви стават като кебапчета. Или може би сте изяли някое солено ястие и сега сватбеният ви пръстен се е врязал в пръста ви. А дали имате ли сериозно основание за притеснение? В повече случаи –не, освен ако не става въпрос за дактилит или друго възпаление, придружено с болка, зачервяване и оток.

В редовете по-долу ще разгледаме кои са най-честите причини, в резултат на които се оплакваме от подути пръсти, и кога е препоръчително да се свържем с лекар.

Най-често пръстите ни оттичат през лятото, когато температурите навън са високи. Подуването идва заради стремежа на тялото да изразходва излишната температура, за да не прегрее, а кръвоносните съдове и тъканите се разширяват.

За да избегнем подуване, е добре да внимаваме и със солта. Когато консумираме прекалено много натрий, тялото ни започва да задържа вода, а последиците са отоци и високо кръвно налягане. Обикновено лекото подуване, предизвикано от солени храни, изчезва само в рамките на ден, въпреки че може да продължи и по-дълго, в зависимост от това колко сол сме натрупали в организма си. Ако намалите солта и подуването продължава, е добре да се консултирате с лекар.

Отичането може да се разглежда и като симптом на заболявания като артрит, лимфедем, синдром на карпалния тунел или болестта на Рейно. При тези случаи обаче то е придружено с болка, мравучкане, скованост и изтръпване на пръстите и ръцете.

Бременност

Някои отоци са типични за бъдещите майки. Но подуването на ръцете и лицето - особено ако натискането на палеца в кожата ви оставя забележима отстъпка, може да бъде знак за прееклампсия. Това състояние се характеризира с високо кръвно налягане, а ако не бъде лекувано, може да причини сериозни усложнения както за майката, така и за бебето. Това се случва най-често при бременни жени на възраст над 40 години, тези, които носят близнаци или тризнаци, и тези, които са с наднормено тегло.

Както сами се убедихте, подуването на пръстите и ръцете не винаги е безобидно. Ако се колебаете каква може да е причината, в резултат на която пръстите ви приличат на кебапчета, то най-добре е да потърсите лекарски съвет.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати