На какво се дължи мигрената?

Мигрена

Един от най-добрите начини да се отървете от мигрената е да спрете пристъпа ѝ с настъпването на първите симптоми. Признаците на състоянието включват пулсиращо главоболие, гадене, повръщане и свръхчувствителност към светлините и звуците. Тези симптоми могат да продължат до три дни, ако не се лекуват.

За да предотвратите мигрената, първо трябва да разберете причините за появите ѝ. По този начин можете да направите определени корекции на начина си на живот, които могат да ви помогнат да избегнете неприятното състояние.

Не е напълно разбрано на какво се дължи мигрената, въпреки че изследователите вярват, че някои хора вероятно са по-уязвими към нея заради гените, които носят. Специалисти споделят, че е рядкост да се намери човек с мигрена, който няма семейна история на заболяването.

Изследователите са в ранните етапи на определяне кои гени допринасят за податливостта към мигрена, но вероятно ще има стотици отделни, които трябва да бъдат внимателно изследвани. Те вярват, че в близките години ще бъдат намерени точните гени. Това ще помогне за създаване на лекарство, което да облекчава главоболието чрез директно въздействие върху тях.

Има и няколко други фактора, които не са причина за мигрена сами по себе си, но увеличават вероятността да получите този вид главоболие.

Един от тези фактори е полът. Мигрената е три пъти по-честа при жените, отколкото при мъжете. Това вероятно е свързано с променливи нива на хормоните като естрогена, но това не е напълно доказано. Знае се, че някои жени получават мигрена непосредствено преди или по време на периодите си.

Друг фактор е възрастта. Доказано пристъпите на мигрена са най-чести между 30-те и 50-те години на живота. След това пристъпите рязко спадат и дори напълно изчезват. Изследващите този феномен са на мнение, че причина за това са хормоните. Като доказателство те прилагат факта, че след менопаузата мигрената почти напълно престава да тормози повечето жени. На какво се дължи мигрената още?

Сирена

Според някои изследвания мигрената може да се отключва и от някои храни. Сред тях са различни видове стари сирена, алкохол (особено червено вино), пушени меса (бекон, пеперони), кофеин, изкуствени подсладители като аспартам, някои подправки, шоколад, солени или преработени храни и консервантът мононатриев глутамат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати