Как да подобрим работата на сърцето?

Работата на сърцето
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Нашето сърце работи неуморно за нас през целия ни живот. То никога не спира и не ни предава. Ето защо е толкова важно да се погрижим за него, за да ни се отплати то подобаващо. Съвсем лесно е да правим малки промени, които дори няма да забележим в ежедневието ни, но пък ще са от голяма полза за здравето ни. Как да подобрим работата на сърцето?

Наспивайте се

Това е едно от най-важните действия за здраво сърце. 7 часа сън са напълно достатъчни, за да се възстанови то и да работи качествено през целия ден.

Избягвайте стреса

Той е един от най-големите врагове на сърцето ни и е причина за много от съвременните болести. Първо, че когато сме под стрес, тялото ни отделя хормони, които могат да причинят диабет, второ - това е естествено състояние, водещо до високо кръвно налягане. Прекалено чести моменти на пикове и спадове в налягането могат да предизвикат хипертония.

Следете своето кръвно налягане

Именно хипертонията е друг фактор, с който трябва да сме внимателни. Ако то е повишено, артериите ни ще се увредят, а сърцето ни ще трябва да работи на бързи обороти, което го натоварва излишно. За да поддържате нормално кръвно налягане, практикувайте спорт, придържайте се към здравословно хранене, избягвайте злоупотреба с алкохол и тютюнопушенето.

Внимавайте с диетата си

Работата на сърцето

Хранете се здравословно - приемайте поне по 5 порции плодове и зеленчуци, разпределени през деня. Те изглеждат така например: ябълка за здравословна закуска, салата за обяд, банан за следобедна закуска, задушени зеленчуци за вечеря и няколко мандарини преди лягане. Разбира се, не бива да живеете само на растителна храна - към тях добавяйте постно месо и ястия с риба поне веднъж в седмицата. Яжте яйца, млечни продукти и зехтин - те набавят есенциални мастни киселини - Омега-3 и Омега-6, които намаляват холестерола и помагат да подобрим работата на сърцето.

Живейте здравословно

Това включва не само храната. Изключително вредно за сърцето е тютюнопушенето. Ако ще променяте само едно нещо в начина си на живот, то именно да спрете цигарите е най-доброто, което да направите, за да си гарантирате добри грижи за сърцето. Ако не можете да ги спрете, то поне се постарайте да пушите възможно най-малко. Спортът също е задължителен за по-добрата работа на сърцето. Освен, че сваля кръвното, той се грижи за поддържането на теглото ни в нормални граници. Именно затлъстяването е водеща причина за сърдечните заболявания днес.

Всички тези начини да подобрите работата на сърцето са съвсем малки стъпки, които вие вероятно няма да забележите, но мускулът, който бие в гърдите ви, ще оцени. За да ви служи вярно той, не забравяйте поне понякога да мислите за него.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати