Как да подобрим съня си

Добър сън

Да се въртиш с часове в леглото, без да мигнеш цяла нощ, докато всички други сладко спят, е супер мъчително изживяване. На сутринта се чувстваш изтощен, кисел и непродуктивен. Затова пълноценният сън е важна част от живота ни, която не бива да бъде подценявана или пренебрегвана. А и още повече, че една трета от живота ни преминава в спане!

За да се отървете от досадата на безсънните нощи, внимавайте с любимото си хранене преди лягане. Трябва да имате в предвид, че обилната късна вечеря може да има вреди за съня. Тежката и мазна храна само може да ви навреди, а преяждането преди сън е враг номер едно.

За подобряване на съня е желателно да откажете алкохола вечер. Вярно, питиетата карат човек да се чувства отпуснат и сънлив, но те могат да се окажат сред някои причини за безсъние.

Кафето, чаят, какаото, шоколадът и колата също трябва да се избягват вечер, защото ободряват организма и затрудняват заспиването. Стимулант с ефекти, подобни на кофеина, е и никотинът.

За това откажете пушенето преди лягане или в случай, че се събудите по средата на нощта. За подобряване на съня ограничете приема на течности, преди да отидете в леглото си. Изключете телевизора, компютъра и смартфона си поне час преди лягане, тъй като светлината на електрическите уреди стимулира мозъка.

За подобряване на съня си създайте добри навици преди лягане. Слушайте релаксираща музика и не правете нищо. Отпускащо действа преди сън горещата вана, както и мляко с мед. Наблегнете и на билки при безсъние. Опитайте чай от мащерка, чай от лайка, лавандулов чай.

Добър помощник за здрав сън са и кратките разходки, които ще ви позволят да изпуснете парата след тежък ден и да забравите за тревогите. Ако сте свикнали да правите упражнения, правете ги сутрин или следобед. Тренировките преди лягане само могат да попречат на съня.

Добър сън

Освен навиците ни преди лягане, от изключителна важност е и обстановката, в която спим. Към здравия сън предразполагат приятната температура, тъмната и тиха стая, удобните възглавници и комфортното легло.

Да, изборът на матрак е водещ, когато искаме да имаме добър сън! Всъщност при толкова много удобства може и да ни е трудно да станем на сутринта. Но помнете, че ако останете в леглото по-дълго от необходимото, дори през почивните дни, това може да наруши навиците ви за сън и да ви попречи да заспите следващата нощ.

Следвате тези прости правила и ще спите като къпани, а на сутринта ще сте презаредени и готови за нови подвизи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати