ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Как да тръгне кърмата?

Как да тръгне кърмата?

Майка и бебе

Стресът от появата на нов член в семейството може да се окаже в основата на проблем с кърмата. Ако сте сигурни, че това не е причината за липсата на кърма, как да накарате лактацията да е по-силна? Ето няколко начина как да тръгне кърмата!

1. Слагайте бебето да суче възможно най-често

В България не е прието детето да бъде слагано на гърда буквално след раждането, но в чужбина при здравородените бебета, които не се нуждаят от престой в кувьоз, това се прави задължително. Смукането на зърното ще помогне на кърмата и ще облекчи тежестта в гърдите на майката. Това е много важно за стимулиране на кърма.

2. Забравете за диетите

Най-честата грешка, която младите майки правят, е още с изписването от родилното да се втурнат в тежки и строги диети. По време на бременност това е забранено. Хранете се балансирано и килограмите ще започнат да се топят. Когато сте на диета, кърмата е не само крайно недостатъчна, но и нехранителна за бебето ви.

3. Пийте течности

Най-добре е до себе си да имате постоянно шише с вода, но и леки чайове със стайна температура биха помогнали. Добрата хидратация на тялото е от особено значение за достатъчно количество кърма. Газираните напитки, кафето и подсладените сокове не попадат в графата полезни течности, затова ги изключете от менюто си.

Жито

4. Преоткрийте житото

Купичка с варено жито, поръсено с орехи и малко мед прави чудеса. Ако не обичате жито, можете да го замените в овесени ядки и малко кисело или прясно мляко.

5. Пийте бирена мая

Става въпрос за бирена мая, а не за бира – правите разлика, нали? Всякакъв алкохол, в това число и бира, не е препоръчителен, тъй като чрез кърмата преминава в организма на бебето. Новородените не разполагат с ензима, разграждащ алкохола, и това може да се окаже буквално животозастрашаващо. Има бирена мая на таблетки, ако не можете да понесете вкуса на разтворената във вода бирена мая.

6. Бозата е мит

Вероятно сте чували мита за бозата. В най-добрия случай ще наддадете сериозно от непрестанното пиене на боза, но няма да промените лактацията. Можете да опитате с чаша боза, ако обичате тази напитка, но не разчитайте да се случи чудо невиждано.

7. Купете си чай за стимулиране на лактацията

В аптечната мрежа има достатъчно голям избор от чайове, които помагат за стимулиране на кърма. Опитайте да намерите този, който ви действа най-добре и се спрете на него.

Не забравяйте, че щастливата майка, означава щастливо бебе. Вече сте майка - какво по-прекрасно от това!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати